Otvoreni natječaji

CHIST-ERA je konzorcij organizacija za financiranje istraživanja u Europi i izvan nje koje podržavaju temeljna istraživanja inspirirana korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) ili sučelja između ICT-a i drugih domena. Sam konzorcij CHIST-ERA podržava Obzor Europa u okviru programa Pathfinder Europskog vijeća za inovacije. CHIST-ERA promiče nova i multidisciplinarna istraživanja s potencijalom da dugoročno dovedu do značajnih tehnoloških otkrića. Organizacije koje financiraju zajednički podupiru visokorizične i visokoučinkovite istraživačke projekte odabrane u okviru CHIST-ERA-e, kako bi ojačale europske sposobnosti u obećavajućim novim ICT ili istraživačkim temama u nastajanju ICT-a.

Konzorcij CHIST-ERA-e raspisao je u studenom 2022. natječaj CHIST-ERA 2022 sa sljedećim temama: 1) Security and Privacy in Decentralised and Distributed Systems te 2) Machine Learning-based Communication Systems, towards Wireless AI. Projekti odobreni za financiranje trebali bi započeti krajem 2023. godine.

Hrvatska zaklada za znanost se na poziv konzorcija priključila aktualnom natječaju te se na natječaj mogu prijaviti i istraživačke grupe iz Hrvatske u sastavu transnacionalnih konzorcija.  Napomena: prijave istraživačkih grupa iz Hrvatske moguće su samo u temi 2) Machine Learning-based Communication Systems, towards Wireless AI.

Na natječaj se prijavljuju transnacionalni konzorciji koji se sastoje od najmanje tri a najviše šest partnera iz barem tri države koje sudjeluju u natječaju. Svaki partner dobiva financiranje za svoj dio projekta od organizacije za financiranje istraživanja iz njegove zemlje. Hrvatska zaklada za znanost u mogućnosti je financirati jedan projekni tim iz Hrvatsket.

Tekst i uvjeti natječaja dostupni su na poveznici: https://www.chistera.eu/call-2022-announcement 

Rok za prijavu: 2. veljače 2023.

Kriteriji te uvjeti koji se primjenjuju na hrvatske prijavitelje definirani su u dokumentu „Factsheet-Croatia CHIST-ERA 2022”.

Nakon predaje zajedničkog projektnog prijedloga voditelji istraživačkih skupina iz Hrvatske u okviru projektnog konzorcija (hrvatski prijavitelji) moraju dostaviti Hrvatskoj zakladi za znanost sljedeću dokumentaciju:

Obrazac Potpora organizacije
Plan upravljanja podacima

Ovu dokumentaciju potrebno je dostaviti Zakladi do 6. veljače 2023.

Za dodatne informacije obratite se gđi Jasminki Boljević, voditeljici Odjela za međunarodnu suradnju na jasminka@hrzz.hr.

Natječaji u najavi

Natječaji financirani u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (2022.)

Ostali natječaji bit će najavljeni čim se osiguraju financijska sredstva za njihovo provođenje.