29.5.2024.

U radu je dokazano postojanje povratne sprege između imunosnog i endokrinog sustava ovisne o interferonima a/b. U uvjetima povećane razine glukoze u krvi ova povratna sprega ne funkcionira što dovodi do povećane osjetljivosti na virusne infekcije, što bi moglo biti i razlog zašto su osobe sa šećernom bolešću podložnije virusnim infekcijama.

28.5.2024.

Na Sveučilištu u Zadru održano je javno predstavljanje rezultata istraživačkog projekta “Anžuvinski archiregnum u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 14. stoljeću: pogled s periferije”. Projekt je bio usmjeren na propitivanje funkcioniranja političke tvorbe kojoj je na čelu stajala anžuvinska dinastija u razdoblju s početka do 80-ih godina 14. stoljeća.

25.5.2024.

Na Sveučilištu u Zadru održana je međunarodna znanstvena konferencija „Early modern nautical charts: information sources, navigation means and communication media“, u okviru koje je postavljena i izložba „Navigacija pomoću slika i zapisa“. Konferencija i izložba su organizirane u sklopu projekta „Ranonovovjekovne pomorske karte Jadranskog mora: izvor spoznaja, sredstvo navigacije i medij komunikacije (NACHAS)”.

23.5.2024.

Uz obalu Barbarige nedaleko Fažane još su 1950-ih pronađeni ostaci jednog od najvećih kompleksa za preradu maslina u doba Rimskog Carstva, s impresivnih 12 preša i površinom od oko 3 tisuće četvornih metara. Istraživanja ovog lokaliteta nastavila su se ove godine u okviru projekta “Rimski krajolik i dinamika naseljavanja istarskih kolonijskih agera” voditelja doc. dr. sc. Davora Bulića sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te suradnje s Brown University.

20.5.2024.

Dražen Cepić is an Assistant Professor at the Department of Sociology at the University of Zadar, where he has been working since 2016. He assembled a multidisciplinary team of scientists and initiated the project ‘Sustainable fishing: Social Relations, Identity and Co-management of Adriatic Fishery Resources’ pioneering its relevance within sociological research in Croatia.

16.5.2024.

Na arheološkom lokalitetu Sveti Križ u općini Marija Gorica u Zagrebačkoj županiji, koji se istražuje u okviru projekta TRANS RIVERS, pronađeni su novi nalazi koji neposredno dokazuju preradu željeza na ovom području staru 2500 godina.

12.5.2024.

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru u okviru HRZZ projekta “Potopljena neolitička nalazišta u podmorju hrvatskog dijela Jadrana” istražuje neolitički potopljeni lokalitet Soline na otoku Korčuli. U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina te mnoštvo ljusaka badema, čija je okvirna starost radiokarbonskim analizama datirana na 6900 godina, što su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu.

8.5.2024.

Projekt MORENEC posvećen je djeci koja su iznadprosječno izložena riziku socijalne isključenosti tijekom ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Na reprezentativnom uzorku 10% svih ustanova RPOO u Hrvatskoj utvrđeno je da je u nekom riziku socijalne isključenosti čak 30% djece u dobi od 5 do 7 godina. Može li i kako sustav RPOO odgovoriti na potrebe ove djece i članova njihovih obitelji?

27.4.2024.

Mogućnost proizvodnje čokolade i srodnih proizvoda uz smanjen udio šećera i zasićenih masti kako bi se poboljšala nutritivna, a smanjila kalorijska vrijednost jedan je od ciljeva projekta “Oleogelovi kao nutritivno poboljšanje čokolade i krem-proizvoda”.

24.4.2024.

Novo istraživanje hrvatskih znanstvenika pokazuje da su svi današnji višestanični organizmi genetski bitno jednostavniji od svojih dalekih predaka. Ovo iznenađujuće otkriće pokazuje da je eksternalizacija (outsourcing) genskih funkcija igrala ključnu ulogu u stvaranju biološke raznolikosti.

20.4.2024.

Na arheološkom lokalitetu Sveti Križ u Zagrebačkoj županiji, na području Općine Marija Gorica, pronađeni su jedinstveni nalazi života stanovnika željeznog doba, a riječ je o stambenim jedinicama 9×8 metara. Istraživanje ovog lokaliteta provodi se u okviru uspostavnog istraživačkog projekta TRANS RIVERS voditeljice Janje Mavrović Mokos.

19.4.2024.

Nikola Vitov Gučetić bio je istaknuta osoba političkog i intelektualnog života Dubrovnika u razdoblju kasne renesanse. Pisao je platonovske dijaloge, aristotelovske rasprave i teološke komentare. Među neobjavljenim djelima za njegova života su i komentari Aristotelovih tekstova, koje su uredili i izdali dr. sc. Pavel Gregorić i doc. Gorana Stepanić u okviru projekta “Hrvatski renesansni aristotelizam: Nova era u mišljenju povijesti“

8.4.2024.

U prosincu 2023. godine s provedbom je počeo znanstveno-istraživački projekt Instituta za povijest umjetnosti “Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940.”, koji je usredotočen upravo na segment gradogradnje i stanovanja Zagreba.

16.3.2024.

Prof. dr. sc. Trpimir Vedriš s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu održao je u Zadru vrlo zapaženo predavanje “Tko su bili sv. Asel, sv. Marcela i sv. Ambroz? Kult ninskih svetaca zaštitnika između tradicije i novih istraživanja”, na kojem je predstavio nove spoznaje o ovim povijesnim ličnostima. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta “Jadranska maritimna hodočašća u lokalnom, nacionalnom i transnacionalnom kontekstu”.

16.3.2024.

U Dubrovniku je održano predstavljanje rezultata projekta “Karakterizacija i monitoring rasjednog sustava šireg dubrovačkog područja – DuFAULT” voditelja prof. dr. sc. Josipa Stipčevića. Cilj projekta je istražiti potrese koji prijete ovom najtrusnijem području u Hrvatskoj.

13.3.2024.

Krajem 2023. godine s provedbom je počeo projekt CRO VETERANS voditelja prof. dr. sc. Aleksandra Jakira. Projekt se provodi na Odsjeku za povijest splitskog Filozofskog fakulteta u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Projektom se želi saznati više o životima, navikama, zdravlju, stavovima hrvatskih branitelja Domovinskog rata i svemu onome što život čini cjelovitim.

10.3.2024.

Prof. dr. sc. Đurđica Ačkar s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku sa svojim suradnicima razvija zdraviju i “zeleniju” varijantu čokolade, u čijoj se proizvodnji kao zamjena za nezdrave zasićene masti koriste nusproizvodi prehrambene industrije koji su dosad završavali u otpadu. Istraživanje se provodi u okviru novog IP-2022-10 projekta “Oleogelovi kao nutritivno poboljšanje čokolade i krem-proizvoda”.

6.3.2024.

Intervju s prof. dr. sc. Ivorom Karavanićem, voditeljem projekta “Posljednji neandertalci na raskrižju srednje Europe i Mediterana” (NECEM), koji pridonosi razumijevanju interakcija između neandertalca i ranog modernog čovjeka.

1.3.2024.

Mario Bodružić, HRZZ-ov doktorand s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru održao je predavanje pod nazivom “Speleoarheologija na području sjeverne Dalmacije”, u kojem je predstavio rezultate istraživanja provedenih u sklopu projekta “Epigravetijenske zajednice sjeverne Dalmacije” pod vodstvom prof. dr. sc. Daria Vujevića.

20.2.2024.

Profesorica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru dr. sc. Irena Burić vodila je dva HRZZ projekta u kojima je istraživala ličnost, emocije i emocionalnu regulaciju u obrazovnom kontekstu te profesionalnu dobrobit nastavnika.

17.2.2024.

U izdanju Sandorfa objavljen je zbornik “Balkanska ruta: Pojmovnik europskog režima iregulariziranih migracija na periferiji EU”. Pojmovnik je nastao u okviru projekta ERIM, a urednice su voditeljica projekta dr. sc. Marijana Hameršak i suradnice Iva Pleše i Tea Škokić.

13.2.2024.

Na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu održana je prezentacija istraživanja povodom završetka bilateralnog slovensko-hrvatskog projekta „Urbane budućnosti: zamišljanje i aktiviranje mogućnosti u nemirnim vremenima“. Projekt je fokusiran na istraživanje urbanih praksi i politika koje se tiču smjernica, agendi, strategija i vizija, kao i čimbenika svakodnevnoga života kroz koje se pokazuje određeni odnos građana prema budućnosti.

11.2.2024.

Intervju s bivšom HRZZ doktorandicom dr. sc. Ines Haberle objavljen povodom Međunarodnog dana djevojaka i žena u znanosti. U svojoj disertaciji, izrađenoj pod mentorstvom dr. sc. Tina Klanjščeka s Instituta Ruđer Bošković, Ines se bavila razvojem modela za održivo upravljanje morskim resursima kao odgovor na različite okolišne uvjete, a 2023. dobila je L’Oreal-UNESCO stipendiju “Za žene u znanosti”.

10.2.2024.

Intervju s prof. dr. sc. Đulom Borozan, redovitom profesoricom u trajnom zvanju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, voditeljicom projekta “Ekonomski izazovi tranzicije prema niskougljičnom rastu”. Prof. dr. sc. Borozan nalazi se na listi najcitiranijih znanstvenika u 2022. godini koju objavljuje Sveučilište Stanford.

8.2.2024.

Reportaža s izložbe “Novija arheološka istraživanja paleolitika Istre: Projekt Prehistria”, koja se može pogledati u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu do 14. veljače.

7.2.2024.

U utorak, 6. veljače u Knjižnici HAZU održana je rasprava o ekonomskom razvoju Hrvatske organizirana u okviru projekta “Analiza strukturnih čimbenika konvergencije Republike Hrvatske tijekom tranzicijskog procesa – CONVRH”.

29.1.2024.

Istraživački tim projekta ORKAN prvi je tim u Hrvatskoj kojem je uspjelo pronaći algoritamsko rješenje kako s jednog mjesta upravljati većim brojem dronova, koji pritom imaju i svoju misiju – u ovom slučaju locirati pilota potencijalno uljeznog drona.

26.1.2024.

Voditeljica projekta P.R.O.T.E.C.T. izv. prof. dr. sc. Miranda Novak gostovala je u emisiji Novi dan na N1 televiziji, u kojoj je govorila o mentalnom zdravlju mladih i čimbenicima koji na njega utječu, vodeći se pritom podacima prikupljenima u sklopu druge točke istraživanja na projektu.

23.1.2024.

Rezultati drugog vala istraživanja provedenog u sklopu projekta “Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje” pokazali su da među mladima rastu simptomi suicidalnosti, dok su vrlo rašireni simptomi depresivnosti, anksioznosti i stresa.

23.1.2024.

The Swiss Agency for Development and Cooperation is financing a project that conducts research on homelessness in Switzerland and Croatia. The project is jointly led by Dr Lynette Šikić Mićanović from Ivo Pilar Institute and Professor Matthias Drilling fom the University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland (FHNW).

22.1.2024.

Prof. dr. sc. Martina Čelhar sa Sveučilišta u Zadru trenutačno je suradnica na projektu “Transformiranje jadranskog kozmosa: otočnost, povezanost i lokalni identiteti predrimske Dalmacije”, a prethodno je vodila projekt “Ravni Kotari: urbanizacija i promjene krajolika u sjevernoj Dalmaciji”.

13.1.2024.

Razgovor s izv. prof. dr. sc. Željkom Tonković, suradnicom na projektu “Društvena stratifikacija u Hrvatskoj: strukturni i subjektivni aspekti” o rezultatima ispitivanja o klasnom strukturiranju hrvatskog društva