Zakladini doktorandi dobitnici godišnjih nagrada HDBMB-a

Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju (HDBMB) objavilo je dobitnike godišnjih nagrada za 2021. godinu. Godišnja nagrada za mlade znanstvenike dodijeljena je dr. sc. Miji Marinković s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Janu Homolaku s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Oboje dobitnika ove nagrade su doktorandi financirani u okviru Zakladina „Projekta razvoja karijera mladih istraživača” – Mija je doktorirala 2020. pod mentorstvom prof. dr. sc. Ivane Novak Nakir s disertacijom „Regulacija aktivnosti receptora autofagije proteina NIX u selektivnom uklanjanju mitohondrija”, dok Jan svoje doktorsko istraživanje provodi pod mentorstvom prof. dr. sc. Melite Šalković-Petrišić.

Ujedno ističemo da je dr. sc. Mija Marinković, osim ove te Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2021. godinu, dobila i nagradu Medicinskog fakulteta u Splitu za najbolji znanstveni rad objavljen u akademskoj godini 2020./2021. Nagrada je dodijeljena za rad koji je objavljen u časopisu Autophagy (IF 16,016) na kojem je Mija prvi autor, a nastao je u okviru projekta UIP-2013-11-5246 „Uloga receptora autofagije u selektivnom uklanjanju mitohondrija”.

Čestitamo Miji i Janu!