Rezultati vrednovanja za program Istraživački projekti – Švicarsko-hrvatski bilateralni projekti, rok 2020-10

Temeljem Multilateralnog sporazuma o vodećoj agenciji (MLA Sporazum) i dodatka MLA sporazumu – Bilateralnog ugovora sa Švicarskom nacionalnom zakladom za znanost (SNSF), HRZZ je u srpnju 2020. godine raspisao natječaj za financiranje hrvatskog dijela švicarsko-hrvatskih istraživačkih projekata. U švicarsko-hrvatskom zajedničkom istraživačkom projektu sudjeluju švicarska i hrvatska istraživačka grupa na čelu s glavnim istraživačem sa švicarske organizacije. Švicarski voditelj istraživačkog projekta u suradnji s hrvatskim partnerom pripremio je zajednički projektni prijedlog te ga prijavio na natječaj SNSF-a.

Na natječaj s rokom za prijavu 1. listopada 2020. godine prijavljeno je 5 zajedničkih projektnih prijedloga, od kojih su svi zadovoljili administrativnu provjeru te su upućeni u vrednovanje. Na ovom natječajnom roku vodeća agencija bio je SNSF koji je proveo postupak vrednovanja prijava.

Temeljem MLA/Weave ugovora i MLA/Weave provedbenih smjernica, na bilateralnim natječajima u okviru Weave instrumenta partnerske organizacije prihvaćaju za financiranje pozitivno vrednovane projektne prijedloge rangirane i predložene za financiranje u prvih 20% od svih podnesenih projektnih prijedloga, ali je isto tako definirano da se partnerske organizacije mogu međusobno dogovoriti da se financiraju projekti koji su pozitivno vrednovani, ali ne prelaze dogovoreni prag.

SNSF je dostavio HRZZ-u rezultate vrednovanja projektnih prijedloga, prema kojima se za financiranje predlažu dva zajednička projektna prijedloga. Upravni odbor Zaklade prihvatio je rezultate vrednovanje i odobrio financiranje hrvatskog dijela sljedećih švicarsko-hrvatskih istraživačkih projekata:

 

Naziv projekta

Voditelj projekta (CH)

Organizacija (CH)

Voditelj projekta (HR)

Organizacija (HR)

Znanstveno polje

Trajanje

Understanding copper speciation and redox transformations in seawater

Prof. Derek Vance

Swiss Federal Institute of Technology

Elvira Bura-Nakić

Institut Ruđer Bošković

Interdisciplinarne prirodne znanosti

36 mjeseci

Mechanisms of hepatic immuno-sensing and their role in development of non-alcoholic steatohepatitis

Prof. Burkhard Becher

Institute of Experimetal Immunology

Bojan Polić

Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet u Rijeci

Temeljne medicinske znanosti

48 mjeseci