Održana završna konferencija Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa (CSRP)

U četvrtak, 19. listopada 2023. u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER održana je završna konferencija Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa 2017. – 2023. (CSRP) financiranog u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Programom je financirano 11 zajedničkih istraživačkih projekata hrvatskih i švicarskih znanstvenika, koji su se provodili u razdoblju od 2019. do 2023.

Na početku programa posjetitelje su pozdravili predstavnici tijela nadležnih za provedbu Programa – veleposlanik Švicarske konfederacije u Hrvatskoj Njegova Ekscelencija g. Urs Hammer, u ime Nacionalne koordinacijske jedinice za Švicarsko-hrvatski program suradnje (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU) ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju fondova EU-a gđa. Iva Novak, voditeljica Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja gđa. Amalija Babić te upravitelj Hrvatske zaklade za znanost prof. dr. sc. Ozren Polašek.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je pozvano predavanje aktualnog predsjednika Švicarske akademije znanosti i umjetnosti prof. Marcela Tannera, koji je govorio o važnosti suradnji znanstvenika s ciljem smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti, koristeći kao primjer projekte koje je u Africi provodila njegova matična institucija Swiss Tropical and Public Health Institute.

Nakon toga održan je okrugli stol na temu budućnosti i izazova hrvatskog istraživačkog sustava. Na okruglom stolu sudjelovali su: gđa Eveline Wandl-Vogt iz Centra za otvorene inovacije u znanosti u Ludwig Boltzmann Gesellschaft, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, prodekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, te dr. sc. Leo Mršić, prodekan Sveučilišta Algebra i član Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj. Teme o kojima se raspravljalo na okruglom stolu uključivale su ugled i relevantnost hrvatskih istraživačkih institucija na europskoj i međunarodnoj razini odnosno potencijal hrvatskih istraživača za uključivanje u međunarodne konzorcije, mogućnost hrvatskih institucija da privuku (i zadrže) znanstvenike iz inozemstva, odnos temeljnih i primijenjenih istraživanja, važnost društvenih i humanističkih znanosti naspram STEM-a te uloga Hrvatske zaklade za znanost u nacionalnom sustavu.

Nakon ručka prof. em. André Strasser, član Upravljačkog odbora CSRP-a prezentirao je rezultate i učinke Programa, koji uključuju suradnju sedam hrvatskih i sedam švicarskih institucija, više od 90 objavljenih znanstvenih članaka, više od 20 zaposlenih mladih istraživača u Hrvatskoj i Švicarskoj, brojne nagrade, prijenose znanja itd. Osim ovih znanstvenih učinaka, Program je pridonio i institucijskom razvoju HRZZ-a kroz radionice i razmjene znanja s kolegama iz SNSF-a. Nakon prof. Strassera dvije voditeljice projekata – izv. prof. dr. sc. Margareta Jelić (FFZG) i prof. Karen Scrivener (EPFL) iznijele su svoje dojmove i iskustva s Programa. Gđa. Iva Špoljar Šarić iz Agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je rezultate programa EUROSTARS, koji se također provodio u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Nakon ove dvije prezentacije održana je sekcija s posterima na kojima je predstavljeno svih 11 CSRP projekata kao i 2 EUROSTARS projekta.

U posljednjem dijelu programa prof. Olivier Küttel s EPFL-a predstavio je novi model akademskog napredovanja tenure track koji već nekoliko desetljeća postoji na EPFL-u i brojnim drugim svjetskim institucijama te mogućnosti i ograničenja za njegovo uvođenje u hrvatski akademski sustav. Nakon njega predstavnici Švicarske zaklade za znanost (SNSF) predstavili su programe koji će se provoditi u okviru Drugog švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije. SNSF i HRZZ, zajedno sa srodnim agencijama iz Rumunjske, Bugarske, Poljske i Mađarske, provodit će program Multilateral Calls for Joint Research Projects (MCJRP), u okviru kojega će se financirati zajednički istraživački projekti u kojima sudjeluju partneri iz najmanje tri navedene zemlje. Natječaj MCJRP trebao bi biti objavljen do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Na kraju programa sudionicima se obratila gđa. Natalie Barbancho-Bozzini u ime Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC) kao donatora financijskih sredstava u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje te je samu konferenciju, kao i cijeli CSRP program, ocijenila vrlo uspješnima.

Konferenciji je prisustvovalo 80-ak sudionika – osim članova timova CSRP projekata (hrvatskih i švicarskih voditelja i mladih istraživača), ugostili smo i čelnike nekoliko znanstvenih institucija, druge znanstvenike, predstavnike državnih tijela i agencija te poduzetnike. Hrvatska zaklada za znanost ovim putem zahvaljuje svim posjetiteljima na dolasku i radujemo se nekom sljedećem sličnom događanju.