Godišnje izvješće Zaklade za 2021. godinu

Hrvatska zaklada za znanost predstavlja Godišnje izvješće o svojem radu u 2021. godini. U izvješću su predstavljeni rezultati natječaja provedenih u 2021. godini, rezultati projekata u provedbi i financiranih doktoranada, novi bilateralni programi itd. Posebno ističemo prikaz najcitiranijih znanstvenih publikacija proizašlih iz istraživačkih (IP) i uspostavnih istraživačkih projekata (UIP) u razdoblju od 2016. do 2020. godine prema bazi Scopus.

2021. godina je za Zakladu imala poseban značaj jer se u njoj obilježavala 20. obljetnica njezina osnutka. A u veljači 2021. godine dosegnuli smo jedan vrlo značajan miljokaz – isplaćenu prvu milijardu kuna za razvoj karijera mladih istraživača i znanstveno-istraživačke projekte.

Tijekom 2021. godine Zaklada je isplatila rekordnih 228,14 milijuna kuna, kojima je financirala više od 780 znanstveno-istraživačkih projekata te plaće više od 1.000 mladih istraživača. Tijekom 2021. godine zaposlena je još jedna generacija doktoranada u okviru „Projekta razvoja karijera mladih istraživača”, a od prethodnih generacija ukupno je 62 mladih znanstvenika steklo titulu doktora znanosti.

Fotografije koje se nalaze u izvješću su fotografije podnesene na Natječaj za najbolju znanstvenu fotografiju koji je također proveden u protekloj godini.  

Izvješće se može preuzeti na stranici Publikacije.