Znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Rijeci objavili važno istraživanje o posljedicama zaraze citomegalovirusom

Tim hrvatskih znanstvenika s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci predvođen doc. dr. sc. Vandom Juranić Lisnić i prof. dr. sc. Stipanom Jonjićem objavio je važno istraživanje o infekcijama i posljedicama zaraza koje u jajnicima uzrokuje jedan od najčešćih virusa u ljudskoj populaciji, citomegalovirus (CMV). Otkriće bi moglo pomoći pronalaženju tretmana za infekcije raznim virusima.

Rad je objavljen u časopisu Immunity, jednom od najcitiranijih i najcjenjenijih časopisa za imunologiju, s faktorom utjecaja preko 22, koji je dio grupacije Cell press. Osim doc. dr. sc. Juranić Lisnić i prof. dr. sc. Jonjića na radu su kao prvi autori navedeni izv. prof. Jelena Tomac, dr. sc. Marija Mazor i doc. dr. sc. Berislav Lisnić

Istraživanje je trajalo godinama, a uključivalo je skoro 10 različitih mišjih sojeva i godine teškog rada i truda. Istraživanje se provodi u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva te projekta IP-2016-06-5980 „Patogeneza citomegalovirusne infekcije u jajnicima, utjecaj na plodnost i održavanje trudnoće”, kojemu je voditeljica doc. dr. sc. Juranić Lisnić.

O ovom istraživanju izvijestio je i portal Index., a doc. dr. sc. Juranić Lisnić i dr. sc. Mazor 2. lipnja gostovale su i u emisiji Hrvatskog radija Znanost i društvo.