Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci objavili važan članak u PLOS Biology

U novom broju međunarodnog časopisa PLOS Biology objavljen je članak skupine autora pod naslovom Eomes broadens the scope of CD8 T-cell memory by inhibiting apoptosis in cells of low affinity. Kao prvi autor članka navedena je Inga Kavazović, doktorandica HRZZ-a financirana u okviru roka DOK-2018-01, koja je u postupku obrane doktorske disertacije, dok se među ostalim navedenim autorima ističu znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Stipan Jonjić, prof. dr. sc. Bojan Polić i dr. sc. Felix Wensveen.

Članak je nastao u okviru istraživačkog projekta IP-2016-06-8027 „Preuređivanje memorije: Manipuliranje T-staničnom memorijom u svrhu unapređenja učinkovitosti cjepiva”, kojemu je voditelj prof. dr. sc. Felix Wensveen, koji je ujedno i mentor navedenoj doktorandici. Više od 90 % ove studije provedeno je upravo na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a uspostavljena je suradnja s istraživačkim skupinama u Nizozemskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

U članku su objavljene nove spoznaje o imunološkoj memoriji, odnosno o ulozi CD8 T-stanica u razvoju imunološke memorije (tj. imuniteta). Ovi rezultati znatno mogu pridonijeti razvoju cjepiva koji će imati širu i dugotrajniju sposobnost zaštite organizma od patogena. Članak je objavljen u otvorenom pristupu te je dostupan na sljedećoj poveznici.