Populacijski program tjelesne aktivnosti u školama može pomoći u prevenciji i liječenju dječje pretilosti

Nova studija znanstvenika s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, objavljena u „The Obesity“, vodećem časopisu američkog Društva za pretilost, izvijestila je o učinkovitosti održivog programa tjelesne aktivnosti u školama u prevenciji i liječenju dječje pretilosti. Glavna autorica članka koji je nastao u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Ljubljani je doktorandica HRZZ-a Petra Jurić, a jedan od starijih autora članka je njezin mentor izv. prof. dr. sc. Maroje Sorić sa zagrebačkog KIF-a. Članak je privukao i veliku pozornost medija te je prenesen u vodećim francuskim dnevnim novinama LeMonde, te na brojnim mrežnim medijskim platformama od kojih ističemo EurekAlert! – platforma kojom upravlja Američka udruga za napredak znanosti, Healthline – najpraćenija američka zdravstvena platforma s više od 100 milijuna posjetitelja mjesečno te Medicalxpress – platforma medicinskih i zdravstvenih vijesti s 10 milijuna čitatelja mjesečno.

 „Healthy Lifestyle“ je bio slovenski nacionalni program koji se provodio u oko 50% svih slovenskih osnovnih škola u razdoblju od 2011. do 2018. Programom su se osigurala 2-3 dodatna sata tjelesne i zdravstvene kulture tjedno za sve generacije učenika. Ova je studija pratila više od 34 000 sudionika programa kroz 1-5 godina, a rezultati su otkrili da je se razlika u uhranjenosti između intervencijske i kontrolne skupine povećavala se s trajanjem programa, s maksimalnim učincima uočenim nakon tri do pet godina sudjelovanja, najizraženijim u skupini koja živi s pretilosti.

Studija je provedena je u okviru projekta Science and Technology in Childhood Obesity Policy (STOP), financiranog od strane programa Europske komisije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.