Znanstvenice financirane od strane HRZZ-a dobitnice nagrada Hrvatskog mikrobiološkog društva i Zaklade Branimir Jernej

U petak, 21. veljače 2020. godine održana je Godišnja skupština Hrvatskog mikrobiološkog društva (HMD-a) na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade Društva za 2019. godinu.

Plaketa HMD-a, koja se dodjeljuje za posebne zasluge i doprinos na unapređenju rada Društva, širenju njegovog ugleda u zemlji i inozemstvu te za vrijedan znanstveni i stručni rad u području mikrobiologije, dodijeljena je dr. sc. Dušici Vujakliji, voditeljici Laboratorija za spektrometriju masa i funkcionalnu proteomiku u Zavodu za fizičku kemiju na Institutu Ruđer Bošković. Dr. sc. Vujaklija ujedno je voditeljica istraživačkog projekta HRZZ-a IP-2018-01-1754 “Identifikacija interaktoma paralognih proteina SSB u višestaničnom prokariotu, Streptomyces coelicolor” i mentorica jednom doktorandu zaposlenom u okviru “Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti.”

Ovogodišnja dobitnica godišnje nagrade mladom znanstveniku, koja se dodjeljuje s ciljem poticanja znanstvene izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti mladih hrvatskih mikrobiologa, je Milena Milaković, doktorandica HRZZ-a zaposlena u okviru “Projekta razvoja karijera mladih istraživača” u Laboratoriju za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju Instituta Ruđer Bošković. Nagrada je dobivena na temelju šest objavljenih znanstvenih radova s ukupnim čimbenikom odsjeka 41,56. Kolegicu Milaković imali smo prilike slušati na prvom PhD Cafeu održanom 11. veljače u Zagrebu.

Njezinoj mentorici i voditeljici Laboratorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju dr. sc. Nikolini Udiković Kolić dodijeljena je pak godišnja nagrada Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej za 2019. godinu za najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine, ili neuroznanosti. Nagrada joj je dodijeljena za znanstveni rad pod nazivom “Antibiotic-manufacturing sites are hot-spots for the release and spread of antibiotic resistance genes and mobile genetic elements in receiving aquatic environments” u kojem su dr. Udiković Kolić i suradnici dali vrlo važan uvid u razumijevanje doprinosa otpadnih voda iz farmaceutske industrije širenju antimikrobne rezistencije. Nagrađeni rad objavljen je 2019. godine u jednom od najprestižnijih okolišnih časopisa Environment International (Q1; IF2018 = 7.943). Ovaj rad rezultat je rada na Uspostavnom istraživačkom projektu UIP-2014-09-9350 “Istraživanje utjecaja otpadnih voda iz farmaceutskih industrija na sastav i profil antibiotičke rezistencije izloženih mikrobnih zajednica u slatkovodnim sedimentima”, čija je voditeljica bila upravo dr. sc. Udiković Kolić.

Hrvatska zaklada za znanost ovim putem čestita svim trima znanstvenicama na njihovim uspjesima.

Više informacija o ovim nagradama možete pročitati ovdje ovdje