30.12.2023.

Istraživanje provedeno u okviru projekta INTERVAKC pokazalo je da vlada kriza povjerenja u znanost i znanstvenike

29.12.2023.

(Str. 6.-11.) Intervju povodom završetka Uspostavnog projekta “Opasnosti i prednosti društvenih mreža: e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika”.

27.12.2023.

Projekt “Dinamika plodonošenja i očuvanja genofonda hrasta lužnjaka i obične bukve u svjetlu klimatskih promjena” pokušava odgovoriti na jedan od temeljnih izazova održavanja autohtonih vrsta, a to je plodonošenje koje je u konstantnom padu.

20.12.2023.

Projekt Jourlab počeo je 2020., a službeno završava početkom 2024. Glavni mu je cilj vraćanje povjerenja u medije i s tom svrhom uspostavljanje novinarskog laboratorija na Fakultetu političkih znanosti, prvog takvog u Hrvatskoj.

20.12.2023.

Tim Ruđerovaca predvođen dr. sc. Blaženkom Gašparović i dr. sc. Jelenom Godrijan otkriva kako fitoplankton, ključan mikroorganizam za odvijanje života u morima, preživljava u uvjetima nedostatka hranjivih tvari.

18.12.2023.

Reportaža o platformi e-ERIM nastaloj u okviru projekta “Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika”.

15.12.2023.

„Na raskrižju putova: Gračec i Sveti Križ u 1. tisućljeću prije Krista“ izložba je čije su autorice Janja Mavrović Mokos, Franka Ovčarić i Laura Šejić u okviru projekta TRANS RIVERS. Na izložbi je predstavljen materijal s dviju vrlo važnih prapovijesnih lokaliteta u općini Brdovec.

14.12.2023.

Povodom završetka projekta “Istraživački novinarski laboratorij” voditeljica projekta prof. dr. sc. Tena Perišin gostovala je u emisiji HRT-a “Kod nas doma”, gdje je prezentirala rezultate istraživanja o navikama mladih prilikom konzumiranja medijskih sadržaja.

13.12.2023.

OLLIE je osmislio istraživački tim uspostavnog projekta “Digitalna tehnologija u obitelji: obrasci ponašanja i učinci na razvoj djece” voditeljice izv. prof. dr. sc. Marine Merkaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

13.12.2023.

Znanstvenici iz Grupe za DNA popravak na Institutu Ruđer Bošković pod vodstvom dr. sc. Marte Popović ostvarili su značajan napredak u razumijevanju kako naše tijelo popravlja učestala oštećenja genetskog materijala. Istraživanje je provedeno u sklopu uspostavnog projekta DNAPRO i bilateralnog slovensko-hrvatskog projekta CRO-SI-LINK.

08.12.2023.

Dubrovčani su ponosni na svoju Eriku Dobroslavić, HRZZ doktorandicu koja je 8. prosinca obranila doktorsku disertaciju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu pod nazivom “Napredne tehnike ekstrakcije i inkapsulacija polifenolnih spojeva iz lista lovora”.

02.12.2023.

Istraživačka skupina projekta IMPEDEMOL razvila je MENTOR model psiholoških kompetencija vođenja organizacija. Iako je razvijen prvenstveno za radni kontekst, voditelj projekta prof. dr. sc. Zvonimir Galić uspio ga je jednako dobro primijeniti i na politiku.

01.12.2023.

Tijekom istraživanja provedenih u okviru projekta “Količina i struktura biomase obične jele i obične smreke u promijenjenim klimatskim uvjetima” u šumi kraj Delnica pronađena je vrsta rijetkog saprofilnog kornjaša, koja nikad prije nije bila detektirana u RH.

29.11.2023.

U Arheološkom muzeju Zadar postavljena je izložba “Posljednji neandertalci na razmeđu srednje Europe i Mediterana”, koja predstavlja rezultate rada na istoimenom projektu voditelja prof. dr. sc. Ivora Karavanića.

22.11.2023.

Tim zelenih kemičara s Instituta Ruđer Bošković razvio je novu metodu u čvrstom stanju koja omogućuje preciznu izmjenu vodikovih atoma s deuterijem u kompleksnim molekulama. Istraživanje je ostvareno u skopu istraživačkih projekata MeChemFun i SystForSynt.

19.11.2023.

Arheološkim istraživanjima provedenima u okviru projekta AdriaCos pronađeni su segmenti istočnog bedema, i po svoj prilici jugoistočnog kuta antičkoga grada Farosa, koji ukazuju na to da se Faros prostirao na puno većem području nego što se do sada mislilo.

13.11.2023.

Pulski povjesničar Igor Duda predstavio je svoju knjigu „Socijalizam na kućnom pragu. Mjesna zajednica i svakodnevica društvenog samoupravljanja u Jugoslaviji“ nastalu u okviru projekta MIKROSOCIJALIZAM.

13.11.2023.

U okviru projekta AquaPop koji se provodi na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo pod vodstvom dr. sc. Tanje Šegvić Bubić istraživački tim istražuje genetičku raznolikost orade i utvrđuje prisustvo uzgojnih orada u divljoj populaciji.

13.11.2023.

Voditeljici projekata AdriaS i NEREAS dodijeljena je prestižna nagrada za predani rad na istraživanju, zaštiti i očuvanju podmorske arheološke baštine koju dodjeljuje Međunarodna akademija podvodnih znanosti i tehnika.

26.10.2023.

Novo istraživanje provedeno u okviru projekta DEvOuT voditeljice dr. sc. Anamarije Brozović nam pomaže razumjeti kako stanice raka postaju otporne na različite lijekove, čak i ako su ti lijekovi djelovali ranije, te kako bolje predviđati učinkovitost terapije za bolesnice s rakom jajnika.

23.10.2023.

U sklopu projekta ACT financiranog u okviru CSRP programa izv. prof. dr. sc. Marijana Serdar s Građevinskog fakulteta u Zagrebu i prof. Karen Scrivener s EPFL-a istraživale su načine smanjenja ugljičnih emisija kod proizvodnje cementa.

23.10.2023.

Tijekom četiri godine istraživanja u okviru projekta ORKAN projektni tim je razvio aplikaciju za analizu rizika, implementaciju komunikacije na softverskoj i hardverskoj razini te aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom bespilotnih letjelica, te tehnologiju lociranja pilota uljeznih dronova.

23.10.2023.

Znanstvenici iz Zavoda za fizičku kemiju Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s kolegama iz inozemstva postigli su značajan napredak u povećanju koherencije kvantnih bitova, što je ključno za izgradnju naprednih kvantnih tehnologija.

21.10.2023.

U časopisu Croatian Medical Journal objavljena je nova studija provedena u sklopu multidisciplinarnog istraživačkog projekta SERZAM2020 (Dinamika reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih u Hrvatskoj od 2005. do 2020. godine) pod vodstvom prof. dr. sc. Aleksandra Štulhofera.

20.10.2023.

Autorica izložbe “Rasvijetljena soba” je dr. sc. Sandra Križić Roban, voditeljica projekta “Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas”.

20.10.2023.

Multidisciplinarni tim istraživača s Instituta Ruđer Bošković (IRB) u sklopu projekta RadMeNano pod vodstvom dr. sc. Katarine Marušić razvio je inovativnu metodologiju za poboljšanje svojstava i funkcija površina materijala.

19.10.2023.

Znanstvenici Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci objavili su članak u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications. Prvi autor rada je doktorandica HRZZ-a Carmen Rožmanić, a istraživanje je provedeno u okviru projekta „NK stanice u patogenezi kongenitalne infekcije citomegalovirusom” voditelja doc. dr. sc. Ilije Brizića.

13.10.2023.

Povodom skorog završetka projekta “Europski korijeni moderne Hrvatske: transfer ideja na političkom i kulturnom polju u 18. i 19. stoljeću – EuKor” portal Povcast napravio je intervju s voditeljicom projekta dr. sc. Vlastom Švoger.

11.10.2023.

Projekt MicroLink, koji vodi Institut Ruđer Bošković, ključna je inicijativa usmjerena na rješavanje izazova zaštite morskih obalnih ekosustava. Zaštita morskih obalnih ekosustava postala je hitan globalni prioritet zbog eskalirajućih antropogenih pritisaka na ove osjetljive okoliše. U tu su svrhu uspostavljeni brojni regionalni i međunarodni sporazumi i inicijative za očuvanje morske bioraznolikosti i očuvanje ekološke ravnoteže obalnih regija.

10.10.2023.

Istraživanje su vodili prof. dr. sc. Felix Wensveen i prof. dr. sc. Bojan Polić sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, a provedeno je u okviru bilateralnog švicarsko-hrvatskog projekta „Mehanizmi imunološkog prepoznavanja u jetri i njihova uloga u razvoju nealkoholnog steatohepatitisa”.

5.10.2023.

Istraživačka skupina Zavoda za biologiju i humanu genetiku Medicinskog fakulteta u Splitu oformljena je kroz uspostavu istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost “Reguliranje funkcije štitne i doštitne žlijezde i homeostaze kalcija u krvi” pod voditeljstvom prof. Tatijane Zemunik.

28.9.2023.

Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u okviru projekata LandSlidePlan i PRI-MJER, znanstvenici se bave izradom karata pojava klizišta i erozije koristeći se naprednim tehnikama daljinskih istraživanja.

19.9.2023.

Istraživanje su proveli Boris Jokić, Zrinka Ristić Dedić i Jana Šimon s Instituta za društvena istraživanja u okviru projekta EWAChange.

14.9.2023.

U sklopu CSRP projekta “Investigation of substrate and editing specificity in tRNA synthetases and the mechanism of antibiotic action” voditelja prof. dr. sc.  Ite Gruić Sovulj (Prirodoslovno-matematički fakutet Sveučilišta u Zagrebu) i prof. Nenada Bana (ETH Zürich) objavljen je rad u prestižnom časopisu Nature Communications.

8.9.2023.

Voditeljica hrvatskog istraživačkog tima znanstveno-istraživačkog projekta Kvaliteta života u stambenim naseljima iz socijalističkog i postsocijalističkog razdoblja: komparativna analiza između Slovenije i Hrvatske (2020.-2023.).

5.9.2023.

Doc. dr. sc. Katica Burić-Ćenan s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru dobitnica je glavne godišnje “Nagrade Dragan Plamenac” Hrvatskoga muzikološkog društva za knjigu “Zadarski slavuji – braća Antonio i Gaetano Pini-Corsi”. Knjiga je rezultat rada na znanstvenom projektu “GIDAL – Glazbeni izvori Dalmacije u kontekstu srednjoeuropske i mediteranske glazbene kulture od 18. do 20. stoljeća”.

30.8.2023.

Znanstvenice s Instituta Ruđer Bošković predvođene dr. sc. Andrejom Ambriović Ristov, u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Manchesteru, u okviru projekta AdMeFoRe, otkrile su novi stanični mehanizam koji povećava osjetljivost stanica melanoma na terapiju i smanjuje sposobnost metastaziranja tumorskih stanica.

27.8.2023.

Najnovija arheološka iskapanja provedena u okviru projekta AdriaCos otkrila su ispod Starog Grada na Hvaru dosad nepoznate ostatke gradova iz grčkog i rimskog razdoblja, među kojima je i bedem grčkog grada Fara.

6.8.2023.

Autorski tekst Luke Ostojića, doktoranda na projektu Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici, čiji je cilj istražiti kako neprofesionalni čitateljice i čitatelji u Hrvatskoj pamte književnost.

6.7.2021.

Intervju s izv. prof. dr. sc. Majom Ćukušić, voditeljicom uspostavnog projekta „Korisniku orijentiran (re)dizajn procesa i modeliranje informacijskih sustava na primjeru smart city usluga”.

21.3.2021.

Prilog o projektu „Održiva gradnja nasutih plaža – gradnja novih i povećanje kapaciteta postojećih plaža (BEACHEX)” koji se provodi u okviru Programa „Znanstvena suradnja”. U fokusu interesa ovog projekta je održivo upravljanje plažama, a posebno održiva gradnja novih plaža, te rješavanje problema dohranjivanja i nasipanja jadranskih plaža neprirodnim materijalima.

7.3.2021.

Intervju s članovima istraživačkog tima projekta „Et tibi dabo: naručitelji i donatori umjetnina u Istri, Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji od 1300. do 1800. godine” izv. prof. dr. sc. Damirom Tulićem i doktorandom Mariom Pintarićem o pronađenim, do sada nepoznatim, mramornim djelima baroknog kipara, altarista i arhitekta Antonija Michelazzija.

15.2.2021.

Intervju s izv. prof. dr. sc. Snježanom Markušić s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljicom istraživačkog projekta „Procjena seizmičkog rizika građevina kulturne baštine u Hrvatskoj – SeisRICHerCRO”.

13.1.2021.

Intervju s izv. prof. dr. sc. Anom Meštrović, voditeljicom projekta „Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19 (InfoCoV)”. Projekt se bavi analizom širenja poruka vezanih uz pandemiju COVID-19 u društvenim medijima uz primjenu najnovijih algoritama iz područja umjetne inteligencije i obrade prirodnog jezika.

10.1.2021.

U okviru projekta „GEOSEKVA – Geološki i seizmološki aspekti geodinamike Kvarnera – razotkrivanje kvarnerskog rasjeda” objavljen je članak u časopisu Frontiers in Earth Science, u kojem su analizirani tektonski mehanizmi na kvarnerskom području, koje spada među tri seizmički najaktivnija područja u Hrvatskoj.

6.1.2021.

Intervju s prof. dr. sc. Kristijanom Vlahovičekom, voditeljem projekta „Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije COVID-19”. U okviru projekta znanstvenici sekvenciraju različite sojeve virusa SARS-CoV-19 otkrivene od osoba oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj s ciljem utvrđivanja poveznice između genetičke informacije i težine simptoma.

23.11.2020.

Intervju s dr. sc. Brankom Ančićem, voditeljem projekta „Otpornost hrvatskog društva uslijed COVID-19 pandemije – SOCRES”. Dr. sc. Ančić predstavio je rezultate telefonskog istraživanja u kojem su ispitanici davali svoje mišljenje o opasnosti od koronavirusa, primjerenosti i strogosti mjera te o pridržavanju istih.

listopad 2020.

Intervju s dr. sc. Silvijom Krajter Ostoić, voditeljicom uspostavnog projekta „Unaprjeđenje planiranja i gospodarenja zelenom infrastrukturom kroz participativno mapiranje kulturnih usluga ekosustava (CULTUR-ES)”. Tema intervjua bila je percepcija šuma i urbanih zelenih površina u javnosti.

29.10.2020.

Nataša Vučemilović Alagić je zaposlena na Institutu Ruđer Bošković u okviru „Projekta razvoja karijera mladih istraživača” pod vodstvom mentorice dr. sc. Ane-Sunčane Smith. Nataša je nominirana za nagradu Diva godine, koju Večernji list dodjeljuje hrabrim, snažnim i odvažnim ženama koje nas potiču, motiviraju i inspiriraju.

26.7.2020.

Intervju s dr. sc. Andrejom Mikoč, voditeljicom koronaprojekta „Inhibitori koronavirusnih makrodomena – novi pristup liječenju bolesti uzrokovane koronavirusima”.

7.7.2020.

intervju s 11 znanstvenika kojima je odobreno financiranje u okviru natječaja „Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije” (IP-CORONA-2020-04).

8.3.2020.

Analiza zastupljenosti žena u hrvatskom znanstvenom sustavu i intervjui s pet vrhunskih hrvatskih znanstvenica.

25.11.2019.

Intervju s voditeljima novih projekata financiranih u okviru Tenure Track Pilot Programa.