Završetak projekta Urbane budućnosti

U utorak, 13. veljače 2024. na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu održana je prezentacija istraživanja povodom završetka projekta IPS-2020-01-7010 „Urbane budućnosti: zamišljanje i aktiviranje mogućnosti u nemirnim vremenima“. Ovo je bilateralni slovensko-hrvatski projekt koji zajednički financiraju Hrvatska zaklada za znanost i Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

Ovaj urbani etnološki/kulturnoantropološki projekt posvećen je istraživanju stvaranja budućnosti u izabranim hrvatskim i slovenskim gradovima (Zagreb, Rijeka, Kutina, Hvar; Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica). Stvaranje budućnosti sintagma je koja se odnosi na sveobuhvatno razumijevanje elemenata koji se povezuju u zamišljanju, anticipiranju i percipiranju budućnosti, kao i u modalitetima svakodnevnog života i angažmana koji iskazuju određeni odnos prema budućnosti. Procesi urbanog stvaranja budućnosti analizirani su iz perspektive “odozgo” (strateški gradski dokumenti i vizije), “odozdo” (građanske udruge i inicijative) te iz individualnih/osobnih perspektiva (iskustva, očekivanja, prakse), posebice mladih.

Nakon uvodnog izlaganja voditeljice hrvatskog dijela projekta dr. sc. Valentine Gulin Zrnić održana su tri izlaganja članica istraživačkog tima: doktorandica Mirna Tkalčić Simetić provodi terensko istraživanje u Zagrebu i Petrinji u kojem ispituje stavove i razmišljanja stanovnika o budućnosti ovih gradova nakon potresa; dr. sc. Jasna Čapo predstavila je utjecaj masovnog turizma na razvoj i budućnost grada Hvara, dok je voditeljica slovenskog dijela projekta dr. sc. Saša Poljak Istenič predstavila razvoj Ljubljane prema zelenim politikama te brendiranje pčele kao simbola zelene Ljubljane.

Od aktivnosti i rezultata projekta izdvajamo:

Na mrežnoj stranici projekta dostupna je i anketa u kojoj svaki građanin može iznijeti svoje viđenje grada u kojem živi i vizije njegove budućnosti.

Na kraju predstavljanja članovi projekta najavili su nove projekte i osnivanje Centra za istraživanje urbanih budućnosti. Želimo im puno uspjeha u daljnjim aktivnostima.