Završetak projekta ThermIC

U prostorijama Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 13. studenoga 2023. održana je završna diseminacija projekta IP-2018-01-6363 „Razvoj i toplinska svojstva inteligentne odjeće – ThermIC, koji se provodio u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. svibnja 2023. pod vodstvom prof. dr. sc. Dubravka Rogalea. Unatoč poteškoćama prouzročenima pandemijom i potresima projekt je izvršio sve planirane aktivnosti (neke je čak i premašio) te je završno ocijenjen najvišom ocjenom A.

Projekt ThermIC vrlo je značajan za razvitak odjevnog inženjerstva. Rezultirao je okupljanjem većeg broja znanstvenika s Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, širokim spektrom istraživanja, nabavom suvremene istraživačke opreme, objavom 10 znanstvenih radova u Q1 i Q2 časopisima i 12 poglavlja u knjigama, trima patentnim prijavama, ustrojem novog Laboratorija za termoizolacijska svojstva odjeće te izradom tri doktorska (dr. sc. Martina Bobovčan Marcelić, dr. sc. Nikolina Jukl, Daniel Časar Veličan, mag. ing. techn. text.) i nekoliko diplomskih radova. U sklopu projekta izrađeno je više mjeriteljskih uređaja i prototipova dijelova odjeće i odjevnih predmeta koji su bili izloženi na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija te su nagrađene vrlo prestižnim nagradama (ukupno 42!). Ovdje izdvajamo zlatne, srebrne i platinaste medalje te glavne nagrade na sajmovima inovacija INOVA, EUROINVENT, ITE EXPO, E-NNOVATE itd. Članovi projektnog tima također su gostovali u brojnim televizijskim i radijskim emisijama, čime su svoje rezultate približili široj javnosti (Divni novi svijet, Sveučilišni Zagreb, Dogmatica, Tportal).

U Laboratoriju za termoizolacijska svojstva odjeće integriran je mjeriteljski sustav za cjelovita ispitivanja termoizolacijskih svojstava odjevnih kompozita i odjeće koji se sastoji od mjernog sustava za određivanje statičkih i dinamičkih toplinskih svojstava kompozita i odjeće (vruće ploče i termalnog manekena) smještenih u termoizolacijsku komoru. Uspostavljeni integrirani mjerni sustav za cjelovita mjerenja toplinskih svojstava odjeće koji se sastoji od pet mjernih metoda i uređaja (vruća ploča, višenamjenski diferencijalni konduktometar, toplinski maneken, uređaj za mjerenje temperaturnih gradijenata, uređaj za mjerenja fizioloških parametara ljudskog tijela pri egzaktnom vrednovanju toplinske udobnosti odjeće) koje su razvili i umjerili, patentirali i/ili koristili članovi projektnog tima. Kao dio ovog sustava su i Uređaj za nedestruktivno mjerenje otpora prolazu topline i propusnosti vodene pare i otpora prolazu vode (Permetest), uređaji tt. Pfaff za ispitivanje zrakonepropusnosti te za ispitivanje vodonepropusnosti, kao i mjerni uređaj za mjerenje zrakopropusnosti TF164B. U sklopu projekta a za potrebe mjerenja toplinske udobnosti odjeće, višenamjenskog diferencijalnog konduktometra za tekstilne kompozite i odjeću konstruirana je i izgrađena termoizolacijska komora za niske temperature površine 4 m2.

Valja napomenuti da je prof. dr. sc. Rogale prvi u Hrvatskoj počeo razvijati inteligentnu odjeću, još 2000. godine, te da je zbog svojeg dugogodišnjeg doprinosa u ovom području 2022. godine dobio Nagradu za životno djelo „Moć znanja” koju dodjeljuje Akademija tehničkih znanosti Hrvatske te nagradu „Inovator godine” Sveučilišta u Zagrebu, na čemu mu ovim putem čestitamo.

Više o rezultatima projekta možete pročitati u projektnoj brošuri.