Studijski boravak Ane Milas u Sevilli

Asistentica Ana Milas zaposlena je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), u okviru HRZZ-ova „Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti” pod mentorstvom prof. dr. sc. Tamare Petrović (rok: DOK-2018-09). Tema njezine doktorske disertacije je „Autonomno istraživanje 3D prostora pomoću bespilotne letjelice zasnovano na informacijskoj dobiti”.

U okviru Programa mobilnosti – potprograma “Odlazna mobilnost asistenata” (MOBDOK-2023) Ana je provela mjesec dana u Advanced Center for Aerospace Technologies (CATEC) u Sevilli u Španjolskoj. 

Vaš studijski boravak proveli ste na Advanced Center for Aerospace Technologies (CATEC) u Sevilli u grupi  dr. Francesca Javiera Péreza Graua. Zašto ste odabrali baš tu organizaciju-domaćin i tog mentora? Jeste li Vi ili netko iz Vaše istraživačke grupe prethodno surađivali s njim ili članovima istraživačke grupe?

Organizaciju-domaćin i mentora-domaćina dr. Francesca Javiera Péreza Graua sam odabrala jer smo u prethodnoj akademskoj godini direktno surađivali na projektu i mentoriranju jednog studenta diplomskog studija čija je tema diplomskog rada bila usko povezana s mojih istraživanjem na doktorskom studiju. Također, s mentorom-domaćinom se poznajemo duže vrijeme, kako kroz suradnju na europskim projektima, tako i kroz razna natjecanja u području robotike (kao što su European Robotics League, ICUAS competition).

 

Kakve uvjete i kakvu infrastrukturu ste imali na raspolaganju na CATEC-u koje možda nemate na Vašoj matičnoj instituciji?

Organizacija-domaćin (CATEC) je istraživački centar koji svoju djelatnost razvija na sedam strateških linija, te je sukladno tome podijeljen u više istraživačkih grupa. Istraživačka grupa s kojom sam ja radila bavi se razvojem bespilotnih letjelica, njihovim primjenama i povezanim tehnologijama. Organizacija-domaćin posjeduje više vrsta bespilotnih letjelica s kojima sam se upoznala i čije komponente su mi kolege u organizaciji-domaćin detaljno objasnili. Svoje rješenje razvijala sam na bespilotnoj letjelici koja je opremljena s najnovijim računalom NVIDIA Jetson Orin NX koji omogućuju razvoj algoritama umjetne inteligencije te rad algoritama u stvarnom vremenu na bespilotnoj letjelici.  U matičnoj instituciji ne posjedujemo takvo računalo (zbog cijene računala) te je ovo bila jedinstvena prilika za upoznati se s radom na ovom sustavu te prilagoditi svoje algoritme (i po potrebi razviti nove) za korištenje na Jetson Orinu. Između ostalog, organizacija-domaćin osigurala mi je stolno računalo s odgovarajućim performansama za treniranje modela neuronske mreže, bespilotnu letjelicu za testiranje leta opremljenu s potrebnim senzorima, upute za korištenje, prostor za testiranje algoritama te kolege koji su mi pomagali svojim savjetima i uputama.

Također, imala sam priliku vidjeti i prostor u kojem rade, dosad razvijene proizvode u sklopu aktivnih ili prošlih projekata, simulacijska rješenja i primjene bespilotnih letjelica u stvarnim sustavima.

 

Jesu li Vaša očekivanja koja ste imali prilikom prijave ispunjena? Na koji način će se ovaj studijski boravak odraziti na Vašu doktorsku disertaciju?

Tijekom prijave postavili smo dosta optimistične zahtjeve i očekivanja. Zahvaljujući suradnji i potpori kolega u organizaciji-domaćin, koji su nastojali olakšati moju prilagodbu na novi sustav i okruženje, uspjela sam provesti sve planirane aktivnosti. Tijekom mobilnosti smo čak i proširili neke od zadataka i uspjeli smo ostvariti željene rezultate. To uključuje razvoj i prilagodbu algoritama za detekciju objekata u prostoru te integraciju informacija o objektima u algoritam za autonomno istraživanje 3D prostora pomoću bespilotne letjelice. Razvijeni sustav testirali smo u letačkoj zoni organizacije-domaćin. Budući da je cilj mobilnosti usko povezan s mojim doktorskim istraživanjem, ovaj boravak je proširio primjenu algoritma autonomnog istraživanja prostora te pokazao da je algoritam modularan, robustan i lako prilagodljiv drugom sustavu i okruženju. Rezultati sa studijskog boravka bit će uključeni u moju doktorsku disertaciju.

 

Hoćete li nastaviti suradnju s Organizacijom-domaćin i/ili mentorom? Jesu li u planu zajedničke publikacije, projektne prijave, komercijalizacija istraživanja, dodatne posjete i sl.?

Definitivno ćemo nastaviti suradnju i zajednički rad na ovoj temi. Kolega koji je surađivao sa mnom na organizaciji-domaćin izrazio je želju za nastavkom razvoja mojeg algoritma, što će nas držati u kontaktu. Plan je rezultate mobilnosti dodatno razviti i upotpuniti te objaviti konferencijski članak u idućoj godini. Uz to, otvorena je i opcija za dodatne posjete koje trenutno ovise o financijskim mogućnostima.

 

I za kraj, kakvi su Vaši dojmovi iz Seville? Koliko je bilo lako/teško pronaći smještaj, je li Vam iznos dobivene stipendije bio dovoljan za pokrivanje troškova života u Španjolskoj?

Sevilla je prekrasan grad, oduševio me. Bilo je vrlo jednostavno snaći se. Smještaj je bilo relativno lagano pronaći jer sam dobila preporuku od mentora-domaćina u kojem dijelu grada tražiti stan. Maleni nedostatak je što je bilo relativno malo vremena između trenutka kad sam dobila odluku o mobilnosti i trenutku odlaska, pa su cijene avionskih karata i smještaja bile dosta visoke. Vjerujem da bi se moglo dosta jeftinije proći. 

Iznos dobivene stipendije je baš iz tog razloga bio malo “na knap”, jer mi je ostalo dosta malo od stipendije za hranu i život u Sevilli. U svakom slučaju, jako sam sretna što sam se prijavila na mobilnost i što sam dobila priliku za biti tamo. I grad i radno okruženje su me jako oduševili i nadmašili moja očekivanja. Hvala HRZZ-u puno na prilici!

 

Sažetak Aninog usavršavanja:

Predloženo znanstveno-istraživačko usavršavanje temelji se na razvoju algoritma za autonomno istraživanje 3D prostora bespilotnom letjelicom. Cilj je proširiti postojeći algoritam tako da uzima u obzir informacije o objektima u prostoru s ciljem ubrzavanja istraživanja prostora i detaljnog pretraživanja objekata od interesa. U suradnji s Organizacijom-domaćin prethodno razvijeni algoritam za istraživanje prostora bi se doradio i testirao u simulacijskom okruženju koje bi pripremila Organizacija-domaćin. Osim simulacijskog dijela, Organizacija-domaćin osigurala bi opremu (bespilotne letjelice, senzore, upravljački sustav) te bi se algoritam testirao u stvarnom okruženju, u scenarijima opisanima u projektu BEEYONDERS. Algoritam služi za brzi pronalazak, identifikaciju ili modeliranje objekata od interesa u prostorima koji su nepoznati ili čiji je izgled narušen (primjerice zgrada nakon potresa, tunel nakon miniranja i sl.). Potreba za ovakvim rješenjima trenutno je jako visoka jer se korištenjem bespilotnih letjelica u opisanim scenarijima izbjegavaju moguće nesreće. Razmjenom ideja i znanja s Organizacijom-domaćin značajno bi se doprinijelo ubrzanju razvijanja rješenja i potpunosti razvijenih algoritama istraživanja prostora. Detaljno testiranje algoritma u izazovnim okruženjima rezultiralo bi i znanstvenim člankom i potencijalnom daljnjom suradnjom s Organizacijom-domaćin. Uz to, rezultati bi bili korisni i članovima grupe unutar Organizacije jer bi se mogli koristiti djelomično za trenutne projekte i natjecanje na kojima grupa sudjeluje.