Svečano potpisivanje Okvirnog sporazuma za drugi Švicarski doprinos između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak, 18. listopada svečano je  potpisan Okvirni sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije, čime je Hrvatskoj stavljeno na raspolaganje 45,7 milijuna švicarskih franaka.

Događaju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova g. Gordan Grlić Radman, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU gđa. Nataša Tramišak te visoki predstavnici Švicarske Konfederacije.

U okviru svečanosti održana je i panel rasprava na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje te su prezentirana područja ulaganja koja će se financirati drugim Švicarskim doprinosom. Na ovom panelu kao jedna od govornica sudjelovala je i vršiteljica dužnosti upravitelja Zaklade izv. prof. dr. sc. Irena Martinović Klarić. U okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje Hrvatska zaklada za znanost provodi dva programa – Hrvatsko-švicarski istraživački program (CSRP) i Program izvrsnosti u visokom obrazovanju – Tenure Track Pilot program (TTPP), dok će u okviru drugog Švicarskog doprinosa Zaklada provoditi novi program Multilateralni pozivi za zajedničke istraživačke projekte (MJRP), koji predstavlja nadogradnju na program CSRP uz dodatak novih partnera iz zemalja skupine EU-13. Više informacija o ovom programu bit će objavljeno uskoro.

Video prilog o svim projektima financiranima u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje dostupan je ovdje.