Španjolska vlada odobrila 60-postotno povećanje proračuna za znanost

Španjolska vlada predstavila je 27. listopada proračun za 2021. godinu, u kojem je španjolskom Ministarstvu znanosti, inovacija i visokog obrazovanja (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades) namijenjen iznos od 3,2 milijarde eura, što je čak 60 % veći iznos u odnosu na proračun za 2020. godinu i najveći iznos ikad predviđen za znanost u španjolskoj povijesti. Dio ovog iznosa (točnije 1,1 milijarde EUR) potječe iz Euorpskog plana oporavka (NextGenerationEU).

Ovo značajno povećanje u velikoj će mjeri omogućiti oporavak španjolskog sustava znanosti i istraživanja, koji je cijelo desetljeće, počevši s financijskom kriom iz 2008., bio zanemarivan i podložan financijskim rezovima. U razdoblju od 2009. do 2013. proračun ministarstva svake se godine postupno smanjivao, zbog čega su mnogi mladi znanstvenici napustili sustav. 

Španjolski znanstvenici pozdravljaju ovu financijsku injekciju, no nadaju se da se financijska sredstva namijenjena znanosti neće smanjiti nakon što se iskoristi novac iz Fonda za oporavak. Španjolska vlada postavila je cilj da do 2030. ulaganja u znanost iznose 1,25% BDP-a. 

Više o ovoj temi možete pročitati na portalu Nature.