Službeni početak Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

Hrvatska zaklada za znanost jedna je od potpisnica Sporazuma o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost, zajedno s još 17 ustanova koje su predvodnice u ostvarivanju ciljeva otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj. U petak, 3. rujna u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održano je svečano uručivanje Sporazuma, čime je službeno započelo djelovanje članica na ostvarivanju ciljeva Inicijative za HR-OOZ.

Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) postat će nacionalno organizacijsko i tehnološko okruženje koje potiče i omogućava otvorenu znanost osiguravajući resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu i pohranu, dijeljenje i ponovnu uporabu istraživačkih podataka.

Istog dana održana je i konstituirajuća sjednica Vijeća Inicijative. Za predsjednika Vijeća izabran je ravnatelj Srca Ivan Marić, a za zamjenike izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost izv. prof. dr. sc. Irena Martinović Klarić te ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. David Matthew Smith. Ovaj izbor preslikava tri kategorije ustanova ključnih za funkcioniranje sustava znanosti – donositelje politika i financijere, provoditelje znanstvene djelatnosti te pružatelje usluga.

Više o Inicijativi za HR-OOZ pročitajte na mrežnim stranicama Inicijative.