Slika: Usporedbe Fahnovog crteža anatomije sjemenke rogača a) i b) crteža Bewleya i sur.
Već i letimični pogled na oba crteža je dovoljan svakome iskusnom botaničaru da uoči ravnu horizontalnu liniju iznad pojasa Malpigijevih stanica i pripadajuće lineae lucide ili svijetle linije. Svaki iskusni biljni anatom vidi da tu nešto nedostaje. Ako ništa drugo onda barem epiderma. Ako je to tako, postavlja se pitanje, zašto to nije napravio Prof. Fahn(?), koji je ipak bio i ostao jedan od najcjenjenijih i najcitiranijih biljnih anatoma 20. stoljeća. Međutim, za to postoji posve racionalno objašnjenje. Naime, Anatomija biljaka Prof. Avrahama Fahna je uistinu ogromno i epohalno djelo i vjerojatno nije mogao posvetiti veliku pažnju anatomiji sjemenke rogača, koja je izuzetno „težak” ili bolje rečeno zahtjevan materijal za pripremu preparata (op. ne bih volio upotrijebiti onu otrcanu uobičajenu političku frazu, koja se često izriče u duhu političke korektnosti, kako takva priprema predstavlja eto pravi izazov. Gnušam se te frazeologije, jer u životu postoje samo problemi koje moramo rješavati. Kako god znamo i umijemo.)
„Imaš problem? – Riješi ga.” (omiljena izrijeka prof. dr.sc. Branka Jerena)
Stoga, odlučio sam da sam napravim te mikroskopske studije. Ostalo je „samo” nerazjašnjeno pitanje kako napraviti preparat bez uporabe mikrotoma[2]. Naime, mikrotom kojim je raspolagala kolegica Benković nikako nije zadovoljavao. Bio je jednostavno preslab za tako čvrst i tvrd materijal kao što su sjemenke rogača. Osim toga, kolege u drugim ustanovama, koje su mogli napraviti ESEM[3] i SEM[4] mikroskopske snimke preparata i imali su dostatne mikrotome, bili su uistinu prezauzeti svojim istraživanjima i trebao bih čekati da dođem na red najmanje pola godine, a i to bi bilo preko reda. Naravno, to bi bilo pod uvjetom da se ništa od njihove opreme u međuvremenu ne pokvari. Što je malo vjerojatno, gotovo nemoguće.
Obratio sam se za pomoć kolegici dr.sc. Hamidi Gubbuk iz Antalije (Turska), koja je dosta radila na skarifikaciji sjemena rogača i iznio joj svoj problem. Kolegica Gubbuk, uputila me je na jedan svoj rad [7] i rekla mi je „Gle Siniša, jedino što možeš uraditi je pre-tretman sjemena s vrućom vodom a i tu ćeš se morati ‘poigrati’ jer jedno je skarifikacija[5] sjemena rogača , a drugo je priprema preparata za mikroskopske studije. U svakom slučaju sretno, jer trebati ćeš puno sreće.“ (op. jako mi je žao što nisam sačuvao njenu elektronsku poruku).
Ukratko, što sam samcat, a što uz asistenciju kolegice dr.sc. Renate Erhatić (koja je priskočila svaki puta kada mi je doslovno sve ‘prekipjelo’ i kad mi je došlo da sve oko sebe u labosu porazbijam od jada i bijesa), igrao sam se s pre-tretmanom sjemena rogača i izradom preparata puna dva tjedna(!). Napravljeno je preko 300 uspješnih preparata ili u prosjeku, napravljeno je 23 preparata dnevno, da bi nakon detaljnih mikroskopskih studija bila odabrana samo dva(!). Bio je to uistinu TEŽAK posao, čiju težinu mogu razumjeti samo najiskusniji specijalisti za mikroskopiju kao primjerice, akademik Nikola Ljubešić.
Međutim, analizirajući dobivene rezultate s kolegom dr.sc. Dariom Kremerom, znan. savj., najveći problem predstavljao nam je otvor na sjemenki rogača koji je razvidan na sl. 1. Naknadnim pregledom SVIH pristupačnih baza znanstvenih podataka, naišao sam na doktorsku disertaciju kolegice dr.sc. Christiane von Haselberg iz Berlina [8], koja je izradila prekrasne snimke sjemenih zametaka, dvostruke oplodnje i razvoja sjemena. Pažljivim pregledom tih snimaka, kolega Kremer i ja zaključili smo da mikropila[6] tijekom razvoja sjemenke rogača nakon dvostruke oplodnje ne sraštava, već ostaje otvorena.
I konačno…
Dakle, to je to! Mikropila na posve otvorenoj sjemenki ostaje otvorena, a kroz nju, bez ikakvih zapreka, prilikom sušenja izlazi suvišna voda. To je razlog zašto sjemenke rogača brže otpuštaju vodu od mahuna i dijelova ili prelomljenih komada mahuna, iako imaju kud i kamo veći mehanički otpor u usporedbi s mahunama. Cjeloviti rad, s potpunim objašnjenjem mogao je konačno biti objavljen [9]. Uz taj rad, objavljen je i već spomenuti [6] konferencijski rad znakovitog naslova ²Some doubts and controversies about anatomy of carob (Ceratonia siliqua L.) seed coat“.
[1] ‘snack’ proizvodi su proizvodi za grickanje. U nekim zemljama Mediterana mahune rogača i plodovi pistacije serviraju se u čašama na šanku i stolovima kafeterija i restorana i njihova konzumacija se gostima najčešće ne naplaćuje, odnosno ne iskazuje se na računu.
[2] Mikrotom je aparat pomoću kojega se dobivaju tanki (do 1 μm) presjeci biljnih ili životinjskih stanica, tkiva ili organa za mikroskopsko istraživanje. Osnovni je dio mikrotoma fino brušen nož i precizan vijčani uređaj za reguliranje debljine presjeka. Prema načinu rezanja, mikrotomi se mogu podijeliti na mikrotome s nepomičnim nožem (nož miruje, a preparat se pomiče) i mikrotome s pomičnim nožem (preparat miruje, a nož se pomiče).
[3] ESEM = environmental scanning electron microscope
[4] SEM = scanning electron microscope
[5] Skarifikacija sjemena je blago površinsko oštećenje gornje tvrde ljuske.
[6] Mikropila je otvor na sjemenom zametku kroz koji prolazi peludna cjevčica a kroz koju se spuštaju dvije generativne jezgre, jedna za drugom. Jedna generativna jezgra peluda oplođuje jajnu stanicu u embrionalnoj vreći iz koje nastaje budući embrio, a druga, generativna oploditi će se sekundarnu jezgru. Sve je to posve razvidno na SEM snimcima u doktorskoj disertaciji kolegice Christianne von Haselberg.