Uz grožđe, kao izvor brojnih, često najvažnijih čimbenika kemijskog sastava i senzornih svojstava, važnu ulogu imaju tehnologija proizvodnje i uvjeti dozrijevanja vina. Svaka grupa spojeva doprinosi definiranju kakvoće vina, dok polifenoli imaju i blagotvoran utjecaj na ljudsko zdravlje. Različite vinifikacijske tehnologije utječu i na ekstrakciju aromatskih spojeva koji određuju karakter i kvalitetu vina. Cilj doktorske disertacije je istražiti razlike u kvalitativnim svojstvima svježih i odležalih vina autohtone sorte Teran (Vitis Vinifera L.), proizvedenih različitim vinifikacijskim tehnologijama, te odležavanjem vina u drvenim bačvama. U dobivenim vinima ispitivati će se utjecaj na standardne parametre, slobodne i vezane sastojke arome, polifenolne spojeve, te senzorske značajke vina. Očekuje se da će dulja maceracija, termovinifikacija, te odležavanje vina u barrique bačvama utjecati na veću koncentraciju polifenolnih i aromatskih spojeva, što će doprinijeti boljoj senzornoj te zdravstvenoj vrijednosti vina.