Rezultati projekta „Društvena stratifikacija u Hrvatskoj: strukturni i subjektivni aspekti” preneseni u brojnim medijima

U posljednjih nekoliko dana brojni portali i tiskovine izvijestili su o rezultatima projekta UIP-2014-09-3134 „Društvena stratifikacija u Hrvatskoj: strukturni i subjektivni aspekti” voditeljice izv. prof. dr. sc. Karin Doolan s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Projekt je počeo 2016., a završio je krajem 2020. godine. U okviru projekta provedeno je istraživanje o klasnoj strukturi suvremenog hrvatskog društva.

Prema nalazima projekta hrvatsko društvo nije egalitarno, već se sastoji od male elite (12 %) na vrhu, 29 % pripadnika srednje klase, 44 % radničke klase, dok dno klasne hijerarhije, nižu klasu, čini 15 % populacije. Međutim, istovremeno je uočena i razlika između realne klasne pozicije ljudi i njihove subjektivne percepcije te pozicije budući da je velik broj pripadnika kako elite tako i radničke klase sebe klasificirao kao pripadnike srednje klase. 

Više o rezultatima projekta te intervjue s voditeljicom projekta možete pročitati, među ostalim, na portalima Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, Novosti i 24 sata.