Projekti Zaklade predstavljeni na konferenciji “Hrvatski politološki razgovori”

U petak i subotu, 6. i 7. studenoga 2020. održana je godišnja konferencija Hrvatskog politološkog društva „Hrvatski politološki razgovori 2020.” pod naslovom „Politika u doba pandemije”. Zbog epidemiološke situacije konferencija je u potpunosti održana u virtualnom obliku, putem aplikacije Zoom. Konferenciji je prisustvovalo više od 150 registriranih sudionika, od čega 38 izlagača. Dvadeset i četiri izlaganja bilo je podijeljeno u šest panela.

Na konferenciji su, među ostalim, predstavljeni rezultati triju projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost. 

Prvog dana konferencije dr. sc. Marko Kovačić predstavio je preliminarne rezultate „koronoprojekta” IPCORONA-2020-04-2032 „Obnavljanje društva: Longitudinalno istraživanje društvenog oporavka u Hrvatskoj nakon pandemije koronavirusa” voditeljice prof. dr. sc. Dinke Čorkalo Biruški

Nakon toga održan je panel posvećen još jednom „koronaprojektu”, tj. projektu IPCORONA-2020-04-2044 „Otpornost hrvatskog društva uslijed COVID-19 pandemije – SOCRES” voditelja dr. sc. Branka Ančića s Instituta za društvena istraživanja. Suradnici na projektu predstavili su rezultate telefonskog istraživanja kojim se ispitivala percepcija rizika od COVID-19, poštivanje protuepidemioloških mjera i preporuka, povjerenje u institucije te iskustvo rada tijekom pandemije. Prezentacije s ovog panela dostupne su ovdje.

Drugog dana konferencije održana su još dva panela s ciljem predstavljanja znanstvenih projekata. Prvo je predstavljen projekt UIP-2019-04-2979 „Integracija i dezintegracija Europske unije: Dinamike europeizma i euroskepticizma” voditelja dr. sc. Nikole Petrovića s Instituta za društvena istraživanja. Nakon toga održano je predstavljanje projekta „Neposlušne demokracije na europskoj periferiji” voditeljice izv. prof. dr. sc. Danijele Dolenec s Fakulteta političkih znanosti, a koji financira Švicarska nacionalna zaklada za znanost (SNSF) u okviru svojeg programa PROMYS – Promotion of Young Scientists in Eastern Europe.

Snimka cijele konferencije dostupna je ovdje