Projekti Instituta za javne financije pridonijeli povećanju transparentnosti proračuna lokalnih jedinica

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2023. rezultate devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna jedinica regionalne i lokalne samouprave (županija, gradova i općina). Ovo istraživanje započelo je 2015. u okviru HRZZ projekta IP-2014-09-3008 „Razumijevanje, praćenje i analiziranje transparentnosti proračuna lokalnih jedinica: Primjer Hrvatske i Slovenije – Indeks otvorenosti lokalnih proračuna (OLBI)“ voditeljice dr. sc. Katarine Ott, a nastavljeno je u okviru projekta IP-2019-04-8360 „Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinica u Hrvatskoj (IMPACTBT)” voditeljice dr. sc. Mihaele Bronić.

Proračunska transparentnost mjeri se brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina. Naime, prema Zakonu o proračunu svaka regionalna i lokalna jedinica obvezna je na svojim mrežnim stranicama objaviti četiri temeljna proračunska dokumenta – izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za prethodnu godinu, izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za tekuću godinu, izglasani proračun za tekuću godinu i proračunski vodič za građane za tekuću godinu, dok je Ministarstvo financija izdalo preporuku da se objavljuje i peti dokument – Prijedlog proračuna za tekuću godinu. Kao što ističu voditeljice istraživanja, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama neophodnima za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

U najnovijem ciklusu istraživanja provedenom u razdoblju od studenog 2022. do travnja 2023. prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica iznosi 4,6 od mogućih 5. Sve županije osim jedne objavile su svih pet traženih proračunskih dokumenata, prosjek gradova je 4,83, a općina 4,55, što su vrlo dobri rezultati.

Ono što posebno valja istaknuti je da je iz godine u godinu jasno vidljiv trend povećanja prosječne transparentnosti, odnosno da je osviještenost lokalnih jedinica o važnosti proračunske transparentnosti postupno rasla, što prvenstveno pripisujemo ovom istraživanju. Primjerice, u prvom ciklusu provedenom 2015. prosječna transparentnost iznosila je 1,75. Pomaci su tijekom godina primjetni kod svih vrsta lokalnih jedinica za sve proračunske dokumente, a to najbolje prikazuje objava proračuna za građane – 2015. ga je objavilo samo 1% općina, a 2023. čak 84%. 2015. godine čak 30% općina i gradova nije objavilo nijedan proračunski dokument, dok je 2023. godine to slučaj samo u jednoj općini. S druge strane, 2015. samo je 3% gradova i općina objavilo svih pet dokumenata, dok je 2023. to napravilo njih 76%.

Ovaj trend najbolje je vidljiv na grafikonu niže.

Posebnu pohvalu zaslužile su tri županije (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Zadarska) i sedam gradova (Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb) koji su u svih dosadašnjih devet ciklusa istraživanja objavili svih pet proračunskih dokumenata te općina Viškovo, koja je u dosadašnjih devet ciklusa istraživanja propustila objaviti samo jedan proračunski dokument.

Međutim, zabrinjava činjenica da postoji određeni broj lokalnih jedinica koji se iz godine u godinu ne pridržava zakona, odnosno ne objavljuje ni one dokumente koje su po zakonu obvezne objavljivati.

Rezultati najnovijeg ciklusa istraživanja dostupni su u Osvrtu Instituta za javne financije, dok su rezultati prethodnih istraživanja dostupni na mrežnoj stranici projekta. Na istoj stranici dostupna je i interaktivna karta na kojoj se mogu pregledavati rezultati za svaku od 576 jedinica regionalne i lokalne samouprave za svih prethodnih devet ciklusa istraživanja.

Budući da najveći dio lokalnih jedinica objavljuje svih pet ključnih dokumenata – što je bio i cilj ovog istraživanja – voditeljice istraživanja dr. sc. Ott i dr. sc. Bronić najavile su da završavaju ovo istraživanje u ovom obliku (odnosno s ovom metodologijom). Nadamo se da će ubrzo osmisliti novu metodologiju za praćenje transparentnosti lokalnih proračuna te da će lokalne jedinice nastaviti objavljivati svoje proračunske dokumente u istoj, ako ne i većoj mjeri.