Projekt ByProExtract
Tijekom svake industrijske prerade nastaje otpad. U Hrvatskoj se godišnje proizvede 60 000 tona mandarina, a 50 % te mase čini otpad. Od 10.500 tona proizvedenog duhana godišnje, čak 30 % se odbaci ili na polju ili tijekom prerade. Čak i proizvodnja čokolade gomila velike količine otpada, odnosno kakaove ljuske. Takvi nusproizvodi obično se odlažu, ili rjeđe koriste kao kompost ili hrana za životinje.
U sredini poteškoće leži prilika.
Otpad citrusa, poglavito kora, bogati su eteričnim uljima ali i fenolnim spojevima kao što su hesperidin, neohesperidin, neoeritrocin, narirutin, naringin i tangeritin. Kakao ljuska bogat je izvor metilksantina (teobromin, teofilin, kofein), katehina, epikatehina i kofeinske kiseline. Duhanski otpad bogat je nikotinom ali i solanesolom i fenolnim spojevima, poglavito rutinom i klorogenskim kiselinama.
Ok. Znamo da su tu, ali kako do njih?
Možemo vrlo lako, primjenjujući konvencionalne tehnike ekstrakcija. Idu jako brzo, potrošimo hrpu energije i mnogo toksičnih otapala. Naravno to je sve jako štetno za okoliš ali i za onog koji to radi. U konačnici dobijemo ekstrakt s vrlo malim iskorištenjem i koji je vrlo vjerojatno toksičan jer nismo uspjeli odijeliti otapalo u potpunosti.
Može li drugačije?
To je pitanje koje najviše volimo. Naravno da može, primjenom inovativnih tehnika ekstrakcije. One su zelene, bez štetnih utjecaja na čovjeka i okoliš.
Kako to? Kako to?
Primjenom šest inovativnih zelenih ekstrakcijskih tehnika: superkritične CO2 ekstrakcije, ekstrakcije vodom u supkritičnom stanju, ekstrakcije potpomognute mikrovalovima, ekstrakcije potpomognute ultrazvukom, ekstrakcije potpomognute hladnom plazmom i ekstrakcije eutektičnim otapalima.
I to je onda to, supermoćni ekstrakt s biološkom aktivnosti?
Pa i ne baš. Ekstrakt treba analizirati, odrediti koji bioaktivni spojevi se nalaze u njemu i kakve aktivnosti on ima. Sve to odraditi u mnogo ponavljanja, statistički obraditi i modelirati. Zatim prevesti tekući oblik u praškasti primjenom inovativnih tehnika sušenja kao što su liofilizacija i sušenje raspršivanjem. Jer zašto klasično kad može inovativno?!
Brže, Više, Jače
Osim toga radimo i optimizacije svakog pojedinog procesa ekstrakcije. Što bi značilo uz što manji utrošak energije, u što kraćem vremenu dobiti što više ekstrakta sa što boljim svojstvima.
Ide li to nama uopće?!
Uglavnom da, a ponekad imamo i poteškoća.
Ali u protekle 2,5 godine trajanja projekta objavili smo 21 rad, 3 poglavlja u knjigama. Ova istraživanja potakla su i članove našeg tima na 26 sudjelovanja na domaćim i međunarodnim kongresima. Doktoriralo se i magistriralo.
Pa i nije loše zar ne? A tek smo na polovici našeg puta.