Predstavljeni rezultati projekta VINUM SANUM

Na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču predstavljeni su rezultati projekta IP-2018-01-5049 „Utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna svojstva vina od autohtonih hrvatskih sorti: uloga vina u ljudskoj prehrani – VINUM SANUM” voditeljice dr. sc. Sanje Radeka.

Glavni je cilj projekta istražiti kako različite vinifikacijske tehnologije u proizvodnji vina od autohtonih hrvatskih sorti malvazije istarske, terana, pošipa i plavca malog mogu utjecati na ljudsko zdravlje. Istraživanja pokazuju da postoje brojni pozitivni učinci umjerene konzumacije vina (dva decilitra dnevno) kao što su bolja regulacija krvnoga tlaka, razine kolesterola i lipida u krvi. Isto tako, umjerena se konzumacija vina pokazala zaštitnim čimbenikom razvoja ateroskleroze, bolesti srca i krvnih žila, nekih tumora i neurodegenerativnih bolesti, a poznata su i protuupalna djelovanja umjerene konzumacije vina.

Više o rezultatima projekta pročitajte u reportaži Magazina HRT-a i Glasa Istre.