Podaci o rezultatima Zakladinih projekata dostupni na platformi OpenAIRE

Na platformi OpenAIRE Monitor odsada je moguće pristupiti brojnim vizualizacijama rezultata i ishoda projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost. Među ostalim, ovdje se mogu pronaći podaci o broju financiranih projekata (po godinama i ustanovama), broju publikacija i skupova podataka (po godinama, po projektima), njihovom dosegu (broj preuzimanja), stupnju otvorenosti (vrsta otvorenog pristupa, vrsta časopisa i sl.), usklađenosti s načelom FAIR itd.

Podaci su preuzeti iz sustava DABAR (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) koji vodi Sveučilišni računski centar (SRCE) te se neprestano ažuriraju i dodaju se nove kategorije prikaza. Pozivamo znanstveno-istraživačke institucije čiji repozitoriji još nisu uključeni u DABAR da to učine kako bi cijela akademska zajednica i šira javnost dobila uvid u što preciznije i točnije podatke. Također pozivamo voditelje projekata HRZZ-a da na svim publikacijama i ostalim ishodima projekta ispravno i dosljedno navode potporu Zaklade.

Prema podacima dostupnima na današnji dan (18. kolovoza 2023.), iz projekata HRZZ-a proizašlo je ukupno 7.394 publikacija i 1.574 skupova podataka. 5.171 (69,9%) publikacija objavljeno je u časopisima s međunarodnom recenzijom, dok je 5.989 (81%) publikacija objavljeno u otvorenom pristupu (detaljniji podaci dostupni u kartici „Open Science“). Najproduktivnija godina za projekte HRZZ-a bila je 2021., kada je objavljeno 1.155 publikacija te 295 skupova podataka. Pet časopisa u kojima istraživački timovi Zakladinih projekata objavljuju najviše radova su: International Journal of Molecular Medicine (103 objavljena rada), PLoS ONE (101 rad), Molecules (95), Scientific Reports (92) i Materials (72).

OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe) je H2020 projekt Europske komisije koji promiče provedbu otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama i istraživačkim podacima i  gradi europsku znanstveno-istraživačku infrastrukturu za pohranu, pronalaženje i ponovno korištenje rezultata istraživanja te na taj način unaprjeđuje vidljivost rezultata istraživanja projekata Europske komisije.