Percepcija javnosti o medijima i medijskom sadržaju

Istraživački tim projekta IP-2019-04-6331 „Istraživački novinarski laboratorij: Vjerodostojnost medija kroz kulturu eksperimenta i inovacije u redakcijama – JOURLAB voditeljice prof. dr. sc. Tene Perišin s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu objavio je rezultate anketnog istraživanja percepcije javnosti o medijima i medijskom sadržaju. Anketno istraživanje provedeno je u prosincu 2020. godine na reprezentativnom uzorku od 1009 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da ispitanici najviše vjeruju medicinskim sestrama, liječnicima i znanstvenicima a najmanje političarima. Sadržajem koji svakodnevno nailaze u medijima nisu zadovoljni, većim dijelom mu ne vjeruju te ga posljedično dio publike izbjegava.

Više o rezultatima ovih istraživanja pročitajte na stranici Fakulteta političkih znanosti, na portalima Večernji.hr i Srednja.hr te u reportaži Televizije Student. Izvorna prezentacija dostupna je ovdje.

Projekt JOURLAB pokrenut je početkom 2020. godine s ciljem istraživanja medijskog sadržaja te percepcije publike, ali i proizvodnje i testiranja novih novinarskih formi i informativnih oblika.