Otvaranje natječaja Razvojne istraživačke potpore financiranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

U sustavu eNPOO otvoren je natječaj Razvojne istraživačke potpore, u kojem je Nadležno tijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Hrvatska zaklada za znanost je Provedbeno tijelo.

Predmet ovog natječaja je dodjela potpora za razvoj vrhunskih mladih istraživača na način da im se omogući da samostalno vode istraživačke projekte. Podupiru se projekti vrhunskih mladih istraživača odnosno voditelja istraživačkog projekta (višeg asistenta ili docenta) koji je završio doktorski studij prije najmanje 2 do najviše 7 godina.

Kroz dodjelu potpore mladim istraživačima želi se doprinijeti uspostavi samostalnih istraživačkih grupa koje će biti međunarodno prepoznate ili biti usmjerene na razvoj inovacija koje će biti prenesene u hrvatsko gospodarstvo. Istraživački tim koji će se financirati sastojat će se od voditelja projekta zaposlenog na instituciji Prijavitelja i do četiri mlada istraživača koji pohađaju doktorski studij ili su doktorirali prije najviše sedam godina (asistenti, viši asistenti ili docenti). Potpora potiče mlade istraživače na usavršavanje u istraživačkim, upravljačkim i ostalim vještinama te na stvaranje mreža i kontakata, posebice u suradnji s istraživačima iz inozemstva ili poslovnog sektora. Voditelj projekta mora pokazati prijašnju istraživačku izvrsnost, kreativnost i/ili prijašnji uspjeh u području razvoja istraživanja i inovacija.

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 400.000,00 €

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 750.000,00 €

Prijave se podnose u sustavu eNPOO od 17. siječnja 2023.

Rok za podnošenje projektnih prijava: 17. travnja 2023. do 23:58.

Natječajna dokumentacija i prijavni obrasci dostupni su u sustavu eNPOO. Svi upiti vezani uz prijavu na natječaj također se postavljaju isključivo kroz sustav eNPOO, gdje će se objavljivati i odgovori.

Istovremeno su objavljena i druga dva poziva u okviru iste investicije C3.2. R2-I1 „Razvoj poticajnog modela za napredovanje u karijeri istraživača te provođenje vrhunskih znanstvenih istraživanja u STEM i ICT područjima” – poziv „Stažiranje u gospodarstvu” i poziv „Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača”. U oba ova poziva Provedbeno tijelo je HAMAG-BICRO.