Otvoren natječaj „Potpora istraživačima za prijavu na programe Europskog istraživačkog vijeća”

Ovim se programom potiče razvoj suradnje između hrvatskog istraživača (gostujući istraživač) i voditelja projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) kroz studijski posjet gostujućeg istraživača radi stjecanja iskustva te razvoja i pripreme vlastite prijave projektnog prijedloga na natječaj ERC programa.

Krajnji cilj programa je poticanje hrvatskih istraživača na prijavu na četiri vrste ERC programa (Starting Grant (StG), Consolidator Grant (CoG), Advanced Grant (AdG) i Synergy Grant (SyG)) kako bi se jačanjem njihove sposobnosti povećala uspješnost prijava iz Hrvatske na natječajima ERC programa.

Na natječaj ERC-2023/2025 se prijavljuje znanstvena organizacija u kojoj je zaposlen gostujući istraživač (matična institucija). Jedna institucija može podnijeti više prijava na ovaj natječaj.

Zaklada će ovim natječajem financirati trošak prijevoza do mjesta institucije-domaćina te trošak smještaja i prehrane u ukupnom iznosu od 2.000 EUR neto mjesečno. Gostujući istraživač tijekom posjeta ima pravo na redovitu isplatu plaće poslodavca (matične institucije na kojoj je zaposlen). Ukupno trajanje posjeta je najmanje 1 mjesec a najviše 4 mjeseca.

Natječaj je otvoren za prijave iz svih područja znanosti. Natječaj se provodi u modalitetu trajno otvorenog postupka s rokovima za prijavu 5. rujna 2023., 5. siječnja 2024., 5. svibnja 2024., 5. rujna 2024., 5. siječnja 2025., 5. svibnja 2025. i 5. rujna 2025.

Tekst natječaja i prijavna dokumentacija dostupni su na stranici Otvoreni natječaji.