Održano svečano predstavljanje rezultata natječaja Uspostavni istraživački projekti, rok 2019-04

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. u velikoj dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održano je svečano predstavljanje projekata koji su prihvaćeni za financiranje u okviru natječaja UIP-2019-04. Programom “Uspostavni istraživački projekti“ pruža se potpora osnivanju novih istraživačkih grupa mladih znanstvenika kako bi se ubrzala uspostava samostalnih istraživačkih karijera nakon stjecanja doktorata znanosti. Program omogućava da mladi znanstvenici tijekom petogodišnjeg financiranja uspostave istraživačku grupu koja će se baviti inovativnim istraživačkim temama i svoj vlastiti laboratorij.

Ukupni je proračun programa Uspostavni istraživački projekti za 2019. godinu iznosio 20.000.000,00 kuna, a najveći je iznos financiranja po projektu 2.000.000,00 kuna, odnosno 1.500.000,00 kuna za projekte u području društvenih i humanističkih znanosti. Na natječaj UIP-2019-04, koji je bio otvoren od 28. veljače do 24. svibnja 2019., prijavljeno je više od 160 projektnih prijedloga, a dosad je ugovoreno njih 49. Popis ugovorenih projekata nalazi se ovdje. Važno je napomenuti da će se zahvaljujući ovoj financijskoj injekciji otvoriti dodatnih 60-ak radnih mjesta za mlade istraživače (doktorande i poslijedoktorande).

Prvi uvodni govor održao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, koji je istaknuo da su upravo ovakvi projekti korak ka stvaranju vrhunske znanstvene zajednice u Hrvatskoj jer potiču izvrsnost, inovacije i iskustvo koji su put za napredovanje. Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar istaknuo je da HRZZ dodjeljuje sredstva isključivo kroz javne natječaje po načelu izvrsnosti te dodao da se projekti odabiru na panelima hrvatskih znanstvenika i uz ocjene inozemnih recenzenata. Izvršna direktorica Zaklade dr. sc. Irena Martinović Klarić istaknula je kako je u natjecanju za dodjelu sredstava posebno važan institut internacionalizma, odnosno da se u projekte uključe znanstvenici iz drugih država. Ujedno je i najavila buduće projekte i natječaje HRZZ-a. Nakon uvodnih govora svoje nove uspostavne istraživačke projekte predstavilo je šest mladih znanstvenika koje je Zaklada odabrala prema znanstvenim područjima. 

Na kraju programa posjetiteljima su se obratili i predstavnici Sveučilišnog računskog centra (SRCE), koju su predstavili usluge koje su dostupne svim zaposlenicima hrvatskih akademskih i znanstvenih ustanova, a posebno voditeljima novih Uspostavnih istraživačkih projekata, kao što su računalni klaster Isabella, Dabar, Puh i sl.

Istog dana je u Dnevniku Nove TV objavljen prilog o ovom događanju te intervju s izvršnom direktoricom Zaklade i nekoliko voditelja novih Uspostavnih istraživačkih projekata. Prilog možete pogledati ovdje.