Održano svečano predstavljanje Istraživačkog programa Hrvatska

U petak, 12. travnja 2024. u hotelu Zonar Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirali su svečano predstavljanje Istraživačkog programa Hrvatska (Research Programme Croatia), koji se provodi u okviru drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije.

Švicarska konfederacija osigurala je 8 milijuna CHF za provedbu ovog Programa, dok Republika Hrvatska osigurava dodatnih 15 %. Istraživački program Hrvatska provodit će se kroz dvije programske komponente – Multilateral Academic Projects (MAPS), za koju je nadležan HRZZ te EUROSTARS, za koju je nadležan HAMAG-BICRO.

Na početku programa sudionike su pozdravili g. Roland Python, voditelj Ureda za švicarski doprinos, koji djeluje pri Švicarskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, gđa. Iva Novak, ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju fondova EU pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje djeluje Nacionalna koordinacijska jedinica, prof. dr. sc. Ozren Polašek, upravitelj Hrvatske zaklade za znanost te g. Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a.

Nakon toga izlaganja je održalo dvoje korisnika programa financiranih u okviru prvog Švicarskog doprinosa. Prof. dr. sc. Ita Gruić Sovulj s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu ukratko je predstavila rezultate projekta „Investigation of substrate and editing specificity in tRNA synthetases and the mechanism of antibiotic action”, koji se provodio u okviru Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa (CSRP), a g. Matija Žulj predstavio je svoju tvrtku AGRIVI, koju je pokrenuo zahvaljujući financiranju iz programa EUROSTARS.

Nakon toga zaposlenici HRZZ-a i HAMAG-BICRO-a predstavili su dvije programske komponente novog programa.

MAPS je multilateralna inicijativa koja podržava istraživačku suradnju između znanstvenika sa sjedištem u Švicarskoj i njihovih kolega u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj. U okviru ove programske komponente financirat će se zajednički istraživački projekti u kojima sudjeluju najmanje tri istraživačke skupine iz najmanje tri navedene zemlje, pri čemu jedna istraživačka skupina mora biti iz Švicarske. Natječaj MAPS otvoren je 2. travnja s rokom prijave 1. srpnja 2024. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici HRZZ-a.

Program EUROSTARS predstavlja važan mehanizam potpore inovacijama i istraživanju diljem Europe. Kroz ovaj program, mala i srednja poduzeća imaju priliku surađivati na međunarodnim projektima, što im omogućuje pristup financijskim sredstvima i stručnosti potrebnim za razvoj visokotehnoloških rješenja. Poticanjem suradnje među različitim sektorima i državama, ovaj program daje potporu inovacijama s potencijalom transformacije društva i gospodarstva. Sudjelovanje u programu Eurostars jača konkurentnost Hrvatske u visokotehnološkim sektorima te doprinosi dugoročnom cilju zemlje da postane prepoznatljivo odredište za istraživanje i razvoj. Natječaji za program EUROSTARS otvaraju se dva puta godišnje, sljedeći se otvara 12. srpnja s rokom prijave 12. rujna 2024. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici HAMAG-BICRO-a.

Događanju je prisustvovalo oko 40 sudionika uživo te još 20ak virtualno, iz akademskog i poslovnog svijeta.