Održana prezentacija rezultata istraživanja o korištenju društvenih mreža doktora (dentalne) medicine u RH

U Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 18. svibnja 2022. prezentirani su rezultati istraživanja o korištenju društvenih mreža, stavovima i etičkim vrijednostima doktora medicine/dentalne medicine u RH u svezi e-profesionalizma. Javna prezentacija rezultata istraživanja održana je kao hibridni događaj s više od 100 sudionika.

Ovo istraživanje provedeno je u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost UIP-2017-05-2140 „Opasnosti i prednosti društvenih mreža: e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika (SMePROF)” voditeljice izv. prof. dr. sc. Tee Vukušić Rukavina. U ovom projektu sudjeluju istraživači s Medicinskog fakulteta i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Prema rezultatima istraživanja stomatolozi su više u kontaktu sa svojim pacijentima putem društvenih mreža nego doktori medicine. Medicinski djelatnici su generalno konzervativniji i oprezniji u uporabi društvenih mreža, ali ipak dolazi do pojave interesa u donošenju promjena načina komunikacije. Većina zdravstvenih djelatnika su pasivni korisnici društvenih mreža, a više od 70 posto ispitanika smatra kako bi službene smjernice za profesionalizam na društvenim mrežama olakšale prijenos komunikacije na te kanale.

Izvješće s ovog događanja možete pročitati ovdje, a prezentacija s rezultatima istraživanja dostupna je niže.