Održan simpozij „Otpor(nost) društva: lekcije iz hrvatskog konteksta za vrijeme pandemije”

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu u utorak, 14. prosinca 2021. organizirao je simpozij Otpor(nost) društva: lekcije iz hrvatskog konteksta za vrijeme pandemije. Cilj simpozija bio je predstaviti znanstvene spoznaje o učincima pandemije na hrvatsko društvo stečene kroz znanstvene projekte ostvarene na nacionalnim uzorcima. Na tematskim natječajima Hrvatske zaklade za znanost IP-CORONA-2020-04 i IP-CORONA-2020-12 za financiranje je odobreno ukupno 15 projekata, od čega sedam iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Na ovom simpoziju predstavljeno je njih pet, zajedno s drugim vrijednim istraživačkim poduhvatima.

U uvodnom dijelu simpozija posjetitelje su pozdravili ravnatelj Instituta za društvena istraživanja dr. sc. Boris Jokić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak te izvršna direktorica Zaklade izv. prof. dr. sc. Irena Martinović Klarić.

U prvoj izlagačkoj sesiji simpozija dr. sc. Paško Bilić predstavio je rezultate istraživanja medijskih tekstova o pandemiji provedenog u okviru projekta IP-CORONA-2020-04-2044 „Otpornost hrvatskog društva uslijed COVID-19 pandemije – SOCRES”, izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović, voditeljica projekta IP-CORONA-2020-04-2061 „Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19 (InfoCoV)” predstavila je analizu komunikacije na društvenim mrežama, izv. prof. dr. sc. Mirjana Tonković predstavila je rezultate istraživanja odrednica stavova o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 provedenog u okviru projekta IP-CORONA-2020-04-2032 „Obnavljanje društva: Longitudinalno istraživanje društvenog oporavka u Hrvatskoj nakon pandemije koronavirusa – ReSPoC”, dok su suradnici na projektu SOCRES izv. prof. dr. sc. Dragan Bagić i dr. sc. Adrijana Šuljok pokušali utvrditi odrednice društvenih skupina koje iskazuju otpor i kritike prema epidemiološkim mjerama. 

U drugoj izlagačkoj sesiji simpozija predstavljeni su rezultati projekta IP-CORONA-2020-12-5131 „Promjene u organizaciji procesa odgoja i obrazovanja uzrokovane COVID-19 pandemijom: učinci na obrazovna iskustva, dobrobit i aspiracije učenika u Republici Hrvatskoj”, dok su na završnoj diskusiji „Jesmo li dobro? Osobna dobrobit i prilagodba krizi” sudjelovale voditeljica projekta ReSPoC prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški i voditeljica projekta IP-CORONA-2020-04-2086 „Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu” izv. prof. dr. sc. Dalida Rittossa.

Snimka simpozija dostupna je ovdje.