Objavljeni dobitnici nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u 2019. godini

Povodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji se obilježava 29. travnja, HAZU je objavio dobitnike nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2019.

Za područje društvenih znanosti Nagradu HAZU dobili su prof. dr. sc. Stjepan Matković s Hrvatskog instituta za povijest i prof. dr. sc. Marko Trogrlić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu za priređivanje knjige Političke bilješke Ante Trumbića 1930.–1938.

Za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagrađena je prof. dr. sc. Vernesa Smolčić s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za skup od 6 znanstvenih radova koje je objavila u 2017. u posebnom izdanju časopisa Astronomy and Astrophysics. Radovi se temelje na pregledu neba u radio području usmjerenom prema COSMOS polju, pomoću Karl G. Jansky VLA radio teleskopa u Novom Meksiku u SAD-u.

Za znanstveno postignuće u području medicinskih znanosti Nagradu HAZU dobio je dr. sc. Felix Wensveen s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za znanstvene radove u otkriću mehanizama interakcije između imunološkog i endokrinog sustava u debljini i infekciji koji dovode do progresije razvoja šećerne bolesti tipa 2.

Za područje filoloških znanosti nagrada je pripala izv. prof. dr. sc. Ivanu Andrijaniću s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za knjigu Gramatika sanskrta, dok je za područje književnosti nagrađena izv. prof. dr. sc. Dolores Grmača s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za knjigu Nevolje s tijelom. Alegorija putovanja od Bunića do Barakovića.

Nagradu HAZU za područje likovnih umjetnosti nagradu dobio je arhitekt prof. mr. sc. Mario Beusan s Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za ciklus arhitektonskih muzejskih izložbenih postava od 2015. do 2019., dok je za područje glazbene umjetnosti i muzikologije nagrađen izv. prof. mr. art. Ante Knešaurek s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, za djelo Koncert za klavir i orkestar, nastao po narudžbi 40. Osorskih  glazbenih večeri, praizveden na koncertu otvorenja festivala 19. srpnja 2015.

Nagradu HAZU za područje tehničkih znanosti dobio je prof. dr. sc. Igor Kuzle s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, za znanstvene radove u primjeni različitih koncepata upravljanja naprednim elektroenergetskim mrežama u svrhu povećanja fleksibilnosti elektroenergetskog sustava te omogućavanja masovne integracije obnovljivih izvora energije.

Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što je velik broj ovogodišnjih dobitnika voditelji ili suradnici na projektima Zaklade te su neki od ovih radova nastali u okviru ovih projekata. HRZZ čestita svim dobitnicima!