Objavljena publikacija „Preživjeti i živjeti – Hrvatsko društvo u vrijeme korone”

Objavljena je publikacija „Preživjeti i živjeti – Hrvatsko društvo u vrijeme korone“ nastala u okviru projekta IP-CORONA-2020-04-2032 „Obnavljanje društva: Longitudinalno istraživanje društvenog oporavka u Hrvatskoj nakon pandemije koronavirusa – ReSPoC” voditeljice prof. dr. sc. Dinke Čorkalo Biruški s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U publikaciji su predstavljeni rezultati istraživanja mentalnozdravstvenih i društvenih posljedica suočavanja građana Hrvatske s pandemijom koronavirusa. Indikatori mentalnog stanja građana pokazuju da se najveći broj njih zasad nosi relativno uspješno s krizom. Međutim, oko petine sudionika izvještava o izraženijim emocionalnim teškoćama u nošenju s izazovima pandemije.

Istraživački tim projekta ReSPoC čine psihologinje Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu – prof. dr. Dinka Čorkalo Biruški, voditeljica projekta, suradnice izv. prof. dr. Margareta Jelić, doc. dr. sc. Mirjana Tonković i asistentice Francesca Dumančić, Iva Kapović i Ena Uzelac – te poslijedoktorand psiholog dr. sc. Ivan Tomić s istoga Odsjeka i sa Sveučilišta Cambridge, Velika Britanija, kao i sociolozi i politolozi dr. sc. Nikola Baketa i dr. sc. Marko Kovačić, obojica s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, te politolog i psiholog doc. dr. sc. Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Preliminarni rezultati istraživanja predstavljeni su 4. prosinca 2020. na forumu „COVID-kriza: Preživjeti i živjeti” u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva i Friedrich Ebert Stiftunga.

Publikacija je dostupna ovdje.

Povodom objave publikacije prof. dr. sc. Čorkalo Biruški dala je intervju Glasu Slavonije u kojem je prenijela osnovne rezultate i zaključke istraživanja.