Objavljen treći paket podataka konzorcija Gaia

13. lipnja 2022. objavljen je treći paket podataka koje je prikupila Gaia (Gaia Data Release 3). Gaia je satelit koji je lansirala Europska svemirska agencija (ESA) u prosincu 2013. Njezina misija je stvoriti najveći i najprecizniji trodimenzionalni katalog naše galaksije, Mliječne staze, i to mjerenjem položaja, udaljenosti i kretanja zvijezda s nevjerojatnom preciznosti, uz otkrivanje novih spoznaja o sastavu, nastanku i razvoju Mliječnog puta.

U konzorciju Gaia sudjeluje i tim dr. sc. Lovre Palaverse iz Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku Instituta Ruđer Bošković, koji je voditelj projekta TTP-2018-07-1171 „Rudarenje promjenjivog neba” financiranog u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Upravo je tim s IRB-a pridonio razvoju programskog paketa Gaiaxpy koji omogućuje detaljno proučavanje spektara. Koristeći ovaj paket dr. sc. Palaversa i poslijedoktorand na projektu dr. sc. Krešimir Tisanić izradili su interaktivni Hertzsprung-Russellov dijagram koji vizualizira povezanost temperature, sjaja, evolucijskog stadija i spektra zvijezda. Aplikacija je dostupna na adresi gaiaxp.irb.hr.

Dodatne informacije o ovom važnom rezultatu dostupne su na mrežnim stranicama IRB-a te na portalima Jutarnjeg lista i Večernjeg lista.