Objava treće skupine podataka Gaia satelita u četvrtak, 3. prosinca u podne

U četvrtak, 3. prosinca u 12:00 sati postat će dostupni podaci iz treće, „rane” objave podataka Gaia satelita (Early Data Release 3, EDR3). Gaia je satelit koji je lansirala Europska svemirska agencija (ESA) u prosincu 2013., a misija mu je stvoriti najveću i najprecizniju trodimenzionalnu kartu naše galaksije Mliječne staze koja će se sastojati od otprilike jedne milijarde astronomskih objekata, pritom mjereći položaje, udaljenosti i kretanja zvijezda s nevjerojatnom preciznosti te otkrivajući nove spoznaje o sastavu, stvaranju i razvoju Galaksije.

Većina država koje sudjeluju u konzorciju GAIA prilikom svake „rane” objave podataka organizira niz lokalnih aktivnosti o kojima možete više saznati na poveznici: https://www.cosmos.esa.int/web/gaia/edr3-events. S obzirom na situaciju vezanu uz pandemiju većina aktivnosti se odvija preko weba i neki od streamova dostupni su svima.

Od nadolazećih lokalnih događanja u Hrvatskoj ističemo prezentaciju profesora Laurenta Eyera sa Sveučilišta u Ženevi, koja će se održati u četvrtak, 3. prosinca od 11:00 na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=QYFE-mk0rM0&feature=youtu.be. Nakon prezentacije održat će se diskusija i odgovori na pitanja, koje će voditi dr. sc. Lovro Palaversa, astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković, aktivni član konzorcija Gaia i voditelj projekta TTP-2018-07-1171 „Mining the Variable Sky”. Diskusiji se možete priključiti preko platforme Zoom, s početkom u 12:15: https://zoom.us/j/92573746129?pwd=Y000U0R5UVpTZUc5Q2d1eDJwcmx2UT09 .

U okviru spomenutih lokalnih aktivnosti dr. sc. Palaversa u utorak, 1. prosinca gostovao je u emisiji Andromeda Hrvatskog radija u kojoj je predstavio projekt Gaia. Snimka emisije dostupna je ovdje.