Obavijest voditeljima projekata o izmjenama financijskih obrazaca zbog uvođenja eura i dvojnog iskazivanja iznosa

Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (NN 57/22) u razdoblju od 5.9.2022. do 31.12.2023. godine propisana je obveza dvojnog iskazivanja, odnosno obveza istodobnog iskazivanja i u kunama i u eurima cijena i novčanih iznosa u svim pravnim i financijskim dokumentima.

Pritom, dvojno iskazivanje provodi se u razdobljima kako slijedi:

  • od 5.9.2022. do 31.12.2022. godine kune se preračunavaju u eure po fiksnoj stopi konverzije te su novčani iskazi vrijednosti u eurima samo informativnog karaktera
  • od 1.1.2023. do 31.12.2023. godine euri se preračunavaju u kune po fiksnoj stopi konverzije te će novčani iskazi vrijednosti u kunama biti samo informativnog karaktera


Za potrebe dvojnog iskazivanja odnosno preračunavanja primjenjuje se isključivo fiksni tečaj konverzije (1 EUR = 7,53450 HRK) uz primjenu pravila za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura.

Zbog navedenoga, usklađeni su obrasci za izradu financijskog plana za projekte koji nakon 5. rujna 2022. podnose redovito izvješće o provedbi projekta, kao i obrazac za podnošenje financijskog izvješća. U postojeće obrasce dodana su polja u koje je, uz iznos u kunama, potrebno navesti i iznos u eurima. Obrasci se nalaze na mrežnoj stranici, u dijelu namijenjenom provedbi projekata.

Pozivamo vas da se pravovremeno upoznate s uvedenim izmjenama obrazaca.

Sva pitanja mogu se uputiti na adresu elektroničke pošte pripadajućeg znanstvenog područja.