Novosti i publikacije s „koronaprojekata”

Projekti financirani u okviru natječaja IP-CORONA-2020-04 privode se kraju te u posljednjih nekoliko tjedana bilježe povećanu produkciju i diseminacijske aktivnosti. U nastavku donosimo pregled novosti s nekoliko „koronaprojekata“.

Istraživački tim Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Beate Halassy u okviru projekta IP-CORONA-2020-04-2053 „Stvaranje preduvjeta za uvođenje SARS-CoV-2 seroterapije u Hrvatskoj” uspješno je uspostavio test neutralizacije „divljega” soja SARS-CoV-2 virusa te tako stvorio preduvjete za razvoj, kontrolu i primjenu specifičnih imunoglobulina u liječenju COVID-19 u Hrvatskoj. U priopćenju Sveučilišta u Zagrebu, koje su prenijeli i brojni hrvatski mediji, navodi se da je ovo „najrelevantniji test za procjenu imunosti na soj SARS-CoV-2 virusa”. Znanstveni rad o rezultatima ovoga istraživanja objavljen je u jednom od vodećih časopisa iz područja imunologije Frontiers in Immunology. Rad je dostupan ovdje.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na kojem se provode čak tri „koronaprojekta“, 21. ožujka održan je međunarodni simpozij Fighting COVID-19: Basic and translational research, na kojem su predstavljeni dosadašnji rezultati projekata. Voditelj projekta IP-CORONA-2020-04-2073 „Dosta skrivanja CoV-2: Uspostava baze monoklonskih protutijela na SARS-Cov-2” doc. dr. sc. Ilija Brizić izvijestio je da su u okviru projekta proizveli i okarakterizirali monoklonska protutijela na veliki broj SARS-CoV-2 proteina, što predstavlja važan alat za sveobuhvatnu analizu virusnih proteina te razumijevanje patogeneze ovog virusa. Zajednički članak istraživačkog tima ovog projekta i projekta IP-CORONA-04-2055 „Atenuirani β-herpesvirus sa snažnim imunomodulatornim kapacitetom kao vektorsko cjepivo protiv SARS-CoV-2” voditeljice prof. dr. sc. Astrid Krmpotić objavljen je u časopisu European Journal of Immunology.

Istraživački tim projekta ReSPoC (Obnavljanje društva: Longitudinalno istraživanje društvenog oporavka u Hrvatskoj nakon pandemije koronavirusa, IP-CORONA-2020-04-2032) voditeljice prof. dr. sc. Dinke Čorkalo Biruški objavio je članak o institucionalnom povjerenju u vrijeme COVID-19 krize u časopisu Southeast European and Black Sea Studies. U radu autori istražuju kako tri skupa prediktora – socio-demografske varijable, individualne karakteristike (npr. motivacijske orijentacije autoritarnosti i društvenoj dominaciji), te iskustva sudionika tijekom pandemije koronavirusa određuju razinu povjerenja u javne institucije.

Veselimo se novim rezultatima i publikacijama s ovih projekata.