Novi radovi o ekstremima u razinama mora

U časopisu Progress in Oceanography objavljen je članak skupine hrvatskih oceanografa i geofizičara nastao u okviru projekata IP-2019-04-5875 StVar-Adri, IP-2018-01-9849 MAUD i IP-2016-06-1955 ADIOS te ERC projekta 853045 SHExtreme voditeljice prof. dr. sc. Jadranke Šepić. U članku se odgovara na pitanje zbog čega se javljaju ekstremi u jadranskim razinama mora – je li to zbog porasta srednje razine mora, sezonskih promjena, dugoročnih oscilacija, olujnih uspora, plime i oseke, jadranskog seša, ili zbog visokofrekventnih oscilacija?

Istovremeno je u časopisu Weather and Climate Extremes objavljen članak kojemu je prva autorica HRZZ doktorandica zaposlena na Institutu za oceanografiju i ribarstvo Petra Zemunik. U ovom članku se po prvi put kvantificira veza između visokofrekventnih oscilacija razine mora i sinoptičkih atmosferskih obrazaca na globalnoj razini.

Ono što je zajedničko ovim dvama člancima je što je u izradi oba članka sudjelovao dr. sc. Ivica Vilibić, voditelj projekta ADIOS te ujedno i mentor doktorandici Petri Zemunik u okviru Projekta razvoja karijera mladih istraživača. Čestitamo svim autorima.