Nova aktivnost Zaklade usmjerena na mlade istraživače – seminar „Karijerni putevi”

Hrvatska zaklada za znanost i Association of Croatian-American Professionals (ACAP), udruženje koje okuplja hrvatske znanstvenike i druge stručnjake u Sjedinjenim Američkim Državama, pokreće novu popularizacijsku aktivnost namijenjenu prvenstveno mladim istraživačima – seminare “Karijerni putevi”. Cilj je ovih seminara pružiti informacije o mogućnostima koje se pružaju mladim istraživačima nakon završetka doktorskog studija. U okviru ovih seminara sudionici će imati priliku poslušati vrhunske hrvatske znanstvenike koji će predstaviti dosadašnji tijek svojih karijera. Predstavljanjem svojih karijernih puteva izlagači na seminaru žele pomoći mladim istraživačima da pronađu vlastiti put koji im najviše odgovara.

Seminari će biti organizirani tematski te će sudionici imati priliku poslušati, među ostalim, poslijedoktorande na domaćim i inozemnim institucijama, voditelje istraživačkih grupa u zemlji i inozemstvu, povratnike u Hrvatsku nakon studija, doktore znanosti koji su odabrali „alternativne” karijere izvan znanosti u Hrvatskoj i inozemstvu i sl.

Seminari će se održavati u virtualnom obliku (putem platforme Zoom) jednom mjesečno (zadnji utorak u mjesecu) u večernjim satima (ovisno o vremenskoj zoni izlagača).

Organizatori seminara: dr. sc. Marija Vrljić (ACAP), dr. sc. Sandra Vidak (ACAP) i dr. sc. Dario Lečić (HRZZ).

Ovim putem najavljujemo prvi seminar „Karijerni putevi”, koji će se održati u ponedjeljak, 25. siječnja s početkom u 17:00. Tema ovog seminara bit će „Poslijedoktorski studij”. Seminar će biti podijeljen u dva dijela – u prvom će se dijelu predstaviti dvoje mladih istraživača koji su trenutačno zaposleni kao poslijedoktorandi, dok će se u drugom dijelu predstaviti troje iskusnih znanstvenika koji će temu predstaviti iz perspektive znanstvenika koji zapošljavaju i vode poslijedoktorande.

 

Izlagači 25. siječnja:

Panel 1 (17:00-17:45)

  • Dr. sc. Sandra Vidak – studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu; međunarodni doktorski studij na Max F. Perutz Laboratories, Medical University of Vienna u Beču; trenutačno: poslijedoktorand na National Cancer Institute, NIH, Bethesda, SAD
  • Dr. sc. Ivana Brekalo – studij kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu; doktorski studij na Georgetown University, Washington D.C., SAD; trenutačno: poslijedoktorand na Institutu Ruđer Bošković


Panel 2 (17:45-18:30)

  • Prof. dr. sc. Boris Maček – studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu; doktorski studij na Sveučilištu Münster, Njemačka; poslijedoktorski studij na Max Planck Institute of Biochemistry, Martinsried, Njemačka; trenutačno: profesor kvantitativne proteomike i voditelj Centra za proteomiku na Fakultetu matematike i prirodnih znanosti na Sveučilištu Tübingen, Njemačka
  • Prof. dr. sc. Ivan Mijaković – studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu; doktorski studij, INRA-CNRS, Francuska; poslijedoktorski studij na Technical University of Denmark, Danska. Trenutačno: profesor sistemske i sintetičke biologije, biologije i biološkog inženjeringa, Chalmers University of Technology, Švedska i profesor DTU-Biosustain, Technical University of Denmark, Danska
  • Dr. sc. Vladimir Ivković – prediplomski (B.A.) studij iz psihologije na Webster University u Beču; diplomski (M.Sc.) studij iz biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu; diplomski (M.Sc.) studij iz Space Studies/Space Neuroscience na International Space University u Strasbourgu (Francuska) i NASA Johnson Space Center u Houstonu (SAD); doktorski studij iz neuroznanosti/kognitivne znanosti na Sveučilištu Houston (SAD); poslijedokotorski studij iz Neuroscience/Space Medicine & Physiology/Clinical Outcomes Research na Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School, Boston (SAD), MA; trenutačno: instruktor psihijatrije i voditelj Laboratorija za neuroimaging i integrativnu fiziologiju, Department of Psychiatry, Massachusetts General Hospital / Harvard Medical School; instruktor neuroznanosti i psihofiziologije na Department of Psychology and Neuroscience, Boston College, Boston, SAD.


Moderator: dr. sc. Marija Vrljić (doktorski i poslijedoktorski studij na Sveučilištu Stanford; trenutačno: su-osnivač biotehnološke start-up kompanije)

Za sudjelovanje na seminaru potrebno je registrirati se putem obrasca. Osobe koje su ispunile registracijski obrazac na adresu elektroničke pošte navedenu u prijavi dobit će poveznicu za seminar.

Za dodatne informacije obratite se na dario@hrzz.hr.