Najava međunarodnog natječaja MAPS

Hrvatska zaklada za znanost najavljuje novi mehanizam financiranja Multilateral academic projects (MAPS), koji će se provoditi u okviru drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije.

MAPS je multilateralna inicijativa koja podržava suradničke istraživačke projekte između znanstvenika sa sjedištem u Švicarskoj i njihovih kolega u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj. MAPS će se provoditi kroz zajedničke istraživačke projekte usmjerene na promicanje suradničkih projekata s jasno definiranim ciljevima, u kojima će sudjelovati najmanje jedan prijavitelj sa sjedištem u Švicarskoj te od dva do pet dodatnih suradnika iz dvije do pet zemalja EU-13 koje sudjeluju u programu. Istraživanja se provode u odgovarajućim istraživačkim ustanovama, a mogu se podržati i recipročni posjeti i kratki boravci.

Svaka zemlja-sudionik ima nacionalne uvjete prihvatljivosti za prijavitelje. Švicarski prijavitelji moraju ispunjavati kriterije prihvatljivosti za financiranje projekata SNSF-a. Hrvatski prijavitelji moraju biti aktivni znanstvenici s najmanje četiri godine iskustva nakon stjecanja doktorata i sa stalnim radnim mjestom na javnom sveučilištu, znanstvenom institutu ili Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Ukupan iznos financiranih projekta ovisit će o broju zemalja koje sudjeluju, a maksimalan iznos dodijeljen timu iz pojedine države može iznositi 350.000,00 CHF. Predviđeno trajanje projekata je između 36 i 48 mjeseci.

Natječaj bi se trebao raspisati početkom 2024. godine.