Projektu GREENVOLTEX dodijeljena nagrada za ideju vezanu uz održivost

U Singapuru je od 31. listopada do 3. studenoga održan 21. Međunarodni kongres prehrambene znanosti i tehnologije u organizaciji International Union of Food Science and Technology (IUFoST). Na kongresu je sudjelovala prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je predstavila istraživanja i prijedlog ideje vezane uz održivost pod nazivom “Additive manufacturing in capsules development filled with by-product plant material extracts obtained by energy efficient low carbon emission technique” u okviru natjecanja Food Sustainability Idea/Concept Development Competition koje je organizirala Singapurska agencija za hranu (Singapore Food Agency). Ova ideja u konačnici je osvojila 2. nagradu u konkurenciji svih prijavljenih ideja. 

Tema i rezultati izravno su vezani na projekt IP-2016-06-1913 GREENVOLTEX, a uz prof. dr. sc. Režek Jambrak kao voditeljicu novedenog projekta autori ovog koncepta su još: Marko Baruškin, Jelena Kralj, Marinela Nutrizio (doktorandica), Gordana Matijašić, Matija Gretić i Ilija Djekic. Postupak koji su osmislili uključuje primjenu visokonaponskog električnog pražnjenja za ekstrakciju bioaktivnih komponenti iz kadulje i origana te postupak 3D printanja za razvoj vrhunskih proizvoda.