Studijski boravak Ive Dominović Novković na Sveučilištu Bangor

Istraživački brod Prince Madog. Slika za vrijeme plime i oseke, raspon kojih je bio 7m.

U razdoblju od studenoga 2023. do veljače 2024. privremeno sam zagrebački ured i dom zamijenila onima u Walesu, UK. Preciznije, živjela sam u prekrasnom malom mjestu na obali otoka Anglesey – Beaumarisu, a radila u obližnjem gradiću Menai Bridge, gdje je smješten Marine Centre Wales, dio Sveučilišta Bangor. U matičnoj ustanovi, Institutu Ruđer Bošković, dio sam istraživačke grupe dr. Irene Ciglenečki-Jušić, koja se bavi proučavanjem neuobičajenih ekoloških pojava u jezeru Zmajevo oko (Rogoznica). Kao geofizičaru u timu, duže vrijeme mi je bila želja uspostaviti numerički model za fizičke procese koji se odvijaju u jezeru i koji bi upotpunio analize podataka koje sam dotad radila, no to nije mali pothvat i nisam znala kako uopće započeti s tom idejom. To se promijenilo na konferenciji EGU23, gdje sam slušala predavanja na temu modeliranja, a potom i upoznala predavače – kolege sa Sveučilišta Bangor. Ondje djeluje jaka istraživačka grupa koja se bavi testiranjem i primjenom modela Delft3D FM. Kroz razgovor i druženje shvatila sam da bi Delft3D FM mogao biti dobar kandidat za modeliranje Zmajevog oka. S obzirom na to da su baš netom prije konferencije objavljeni HRZZ natječaji za MOBDOK projekte, pitala sam dr. Petera Robinsa bi li me pristao mentorirati za takav projekt i pomoći mi u procesu prijave istog, na što je on pristao. Dr. Robins i njegovi studenti se bave modeliranjem fizičkih procesa u estuarijima, koji su pod direktnim utjecajem plime i oseke, hidrostatički visokoraslojeni, a u kojima se ljeti mogu javiti izraženi potpovršinski temperaturni maksimumi. To su sve obilježja koja smo zamijetili i u jezeru Zmajevo oko, što je bio i razlog zašto sam se obratila baš dr. Robinsu. Po povratku sam ideju izložila svom mentoru, dr. Ivici Vilibiću, te voditeljici naše grupe, te su me oboje podržali kroz cijeli proces prijave i, poslije, izvedbe projekta.

Po dolasku u Marine Centre Wales, dodijeljeno mi je radno mjesto sa svom opremom koju sam trebala – dodatnim ekranom i tipkovnicom – te svim pristupima koje ondje imaju doktorski studenti. Stoga sam imala slobodan pristup superračunalu Hawk te programima za koje se inače plaća licenca, npr. ArcGIS i grafičkom sučelju za Delft3D FM. Uz dobru opremljenost, redovite konzultacije s dr. Robinsom i dovoljno vremena da se posvetim jednoj konkretnoj temi, postavljanje modela brzo je napredovalo te sam do odlaska stigla napraviti i malo više nego smo prvotno planirali. Također jedna vrlo lijepa stvar jest da mi je dr. Robins omogućio daljinski pristup svemu što je potrebno da i dalje razvijam model iz matične ustanove. Rezultate koje smo dobili i koje ćemo dobiti planiramo predstaviti na međunarodnim konferencijama i u vidu znanstvenog članka, kao i na seminarima (npr. na IRB-u, ili Sveučilištu Bangor ako bude moguće ponovno otići na kraći boravak ondje). Želja mi je model do kraja kalibrirati za potrebe istraživanja Zmajevog oka, validirati ga te upogoniti s atmosferskim parametrima u budućoj klimi, a taj dio istraživanja onda u uklopiti u svoju doktorsku radnju. Zadovoljna sam kako je projekt prošao i mislim da je bilo vrlo korisno za moj daljnji istraživački razvoj. Zapravo, najveći tehnički problem vezan za odlazak bilo je naći smještaj jer nitko ne prima podstanare na manje od 6 mjeseci. No, srećom uz preporuku dr. Robinsa, jedna me gospođa pristala uzeti na 3 mjeseca tako da je na kraju stipendija koju sam dobila pokrila sve osnovne troškove života. Iskoristila bih priliku ovdje zahvaliti se HRZZ-u na dodijeljenoj stipendiji jer bez takve potpore ne bih uspjela svoju želju provesti u djelo.

Iako sam većinu vremena na boravku provela radno, bilo je nešto vremena za druženje s kolegama, a kad mi je za Božić došao suprug u posjetu, razgledavali smo i otok Anglesey. Tako sam npr. sudjelovala u tradicionalnom Cake Bake gdje se kolege s instituta natječu u pečenju torti (ali sam srećom bila u ulozi kušača), posjetili smo velško mjesto s najdužim imenom – Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, a pogledali smo i predstavu Otok s blagom izvedenu na panto način, gdje se pak od publike očekuje da je glasna i sudjeluje u predstavi. Također sam uživala u okruženosti prirodom – spojem mora, planina, pašnjaka i ovaca, što je meni s dalmatinskim korijenima i zagrebačkim sjedištem bilo vrlo neobičan, ali lijep svakodnevni prizor.