Studijski boravak Natali Neral u Londonu

Sveučilište u Londonu (University College London, UCL) vodeće je multidisciplinarno sveučilište u Ujedinjenoj Kraljevini, a osim toga, 2024. godine dodijeljena mu je i nagrada „Sveučilišta godine” (Times and Sunday Times Good University Guide University of the Year). Sastoji se od brojnih fakulteta i odjela među kojima je i meni najzanimljiviji, odjel Instituta za arheologiju. Naime, nakon završenog diplomskog studija geologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlena sam kao asistentica na Institutu za arheologiju, na Uspostavnom istraživačkom projektu Hrvatske zaklade za znanost UIP-2020-02-3637 „Tehnološke značajke i kulturne prakse u prapovijesnim lončarskim tradicijama na području Hrvatske – prePOT” (http://prepot.iarh.hr/index.php/hr/). Projekt predstavlja prvo sistematizirano istraživanje lončarije, lončarskih sirovina i tehnoloških izbora u Hrvatskoj temeljno na povezivanju različitih znanstvenih područja (arheologije i geologije). U sklopu toga, pod mentorstvom voditeljice projekta dr. sc. Andreje Kudelić (Institut za arheologiju) i izv. prof. dr. sc. Ane Maričić (Rudarsko-geološko-naftni fakultet) upisala sam poslijediplomski doktorski studij na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a tema doktorskog rada usmjerena je na istraživanje lončarskih sirovina i tehnologije proizvodnje lončarije kroz različita razdoblja prošlosti na području Hrvatske. Važan dio mog istraživanja predstavlja primjena različitih analitičkih metoda koje omogućuju utvrđivanje vrste, svojstava i podrijetla lončarskih sirovina te karakteristika tehnoloških postupaka proizvodnje. Najvažnija analitička metoda u mom istraživanju je petrografija keramike, stoga sam zajedno s komentoricom dr. sc. A. Kudelić prošle godine sudjelovala na tečaju pod nazivom Thin section petrography, geochemistry & scanning electron microscopy of archaeological ceramics kojeg je na Sveučilištu u Londonu vodio upravo mentor-domaćin, stručnjak za analizu keramike, dr. sc. Patrick Quinn. Tijekom tečaja smo uspostavile izrazito ugodnu suradnju s dr. sc. Quinnom i dogovorile nastavak suradnje kroz prijavu na natječaj u okviru Programa mobilnosti Hrvatske zaklade za znanost.

Odlazak na usavršavanje usmjerila sam na primjenu dodatnih, ne-destruktivnih analitičkih metoda (SEM-EDS i p-XRF) koje omogućuju precizno određivanje geokemijskog sastava pojedinih lončarskih sirovina (glinovitog materijala i primjesa koje lončari dodaju glini), a time i pouzdanije utvrđivanje izvorišta sirovinskog materijala. Prvi dio znanstveno-istraživačkog usavršavanja bio je vezan uz primjenu prijenosne rendgenske flourescencije (p-XRF) na keramici, dok je drugi dio bio posvećen radu na skenirajućem elektronskom mikroskopu s energetski disperzivnom rendgenskom spektroskopijom (SEM-EDS) u Wolfson Archaeological Science laboratoriju. Prije samog rada na SEM-EDSu, uzorke sam samostalno pripremila te prošla obuku koja je podrazumijevala rukovanje i upoznavanje s najbitnijim dijelovima instrumenta. Na jednom uzorku keramike moguće je napraviti gotovo beskonačan broj izrazito preciznih mjerenja pri čemu je za svako mjerenje potrebno samo 5-7 s. Osim primjene spomenutih metoda, vrlo vrijedno iskustvo stekla sam i kroz ugodnu suradnju s mentorom-domaćinom. Po zanimanju geolog, dr. sc. P. Quinn svoju je znanstvenu karijeru i istraživanje arheološkog materijala usmjerio na primjenu analitičkih metoda te standardizirao metodološki pristup u znanstvenoj analizi keramike. Tijekom boravka upoznala sam se i razmijenila iskustva s doktorandima i poslijedoktorandima iz različitih zemalja.

Osim boravka na UCL-u (1.3. – 12.4.2024.), imala sam i dovoljno vremena za upoznavanjem grada koji nudi sve što poželite. Osim turističkih atrakcija, u gradu možete uživati u bogatoj kulturnoj, društvenoj i gastronomskoj ponudi te se susresti s kulturama iz svih dijelova svijeta. Međutim, ako vam nakon višednevnog razgledavanja dosadi užurbano mnoštvo, uvijek se možete zaputiti na jednodnevni izlet do prekrasnih klifova Dovera ili pak veličanstvenog Stonehengea. Sve u svemu, London je grad kojeg vrijedi posjetiti!