Studijski boravak Lucije Šutić u Tilburgu

Lucija Šutić, mag. psych., zaposlena je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru Uspostavnog istraživačkog projekta „Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje (P.R.O.T.E.C.T.)” pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Mirande Novak. 

U okviru Programa mobilnosti – potprograma “Odlazna mobilnost asistenata” (MOBDOK-2023) Lucija je provela mjesec dana u Nizozemskoj, točnije na Sveučilištu Tilburg, gdje ju je ugostila izvanredna profesorica Eeske van Roekel.

Sažetak Lucijinog usavršavanja:

Asistentica Lucija Šutić u svom se doktorskom istraživanju bavi povezanošću prijateljskih odnosa, pozitivnog razvoja i mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu adolescenata u Hrvatskoj. Takav pristup, još uvijek rijedak u hrvatskom kontekstu, omogućava joj da ne proučava samo razlike između adolescenata, već da promatra dnevne promjene unutar samog pojedinca. To čini pomoću mobilne aplikacije EARS koja sudionicima pet puta dnevno šalje pitanja o njihovim mislima, osjećajima i ponašanjima. Budući da su podaci za svakog sudionika prikupljeni u više mjerenja, zahtijevaju višerazinski pristup obradi podataka. Članovi Tilburg Experience Sampling Center i voditeljica centra, izv. prof. dr. sc. Eeske von Roekel, stručnjaci su za višerazinske obrade te bi usavršavanje kod izv. prof. dr. sc. von Roekel omogućilo asistentici Šutić da obradi podatke prikupljene u sklopu doktorskog istraživanja pomoću najsuvremenijih statističkih obrada. Tako obrađeni podaci omogućit će joj da bolje razumije ulogu prijateljskih odnosa i pozitivnog razvoja u zaštiti mentalnog zdravlja mladih te da na temelju dobivenih spoznaja predloži smjernice za prevenciju problema mentalnog zdravlja kod adolescenata u Hrvatskoj. Predloženo će joj usavršavanje također omogućiti da stekne dodatna znanja o ovom tipu istraživanja te da nastavi s njegovom primjenom i nakon obrane doktorata.

Zašto ste odabrali Sveučilište Tilburg kao Organizaciju-domaćin odnosno prof. van Roekel kao mentoricu-domaćina? Jeste li Vi ili netko iz Vaše istraživačke grupe prethodno surađivali s njom ili članovima istraživačke grupe?

Izvanrednu profesoricu Eeske van Roekel odabrala sam kao mentoricu-domaćina jer je stručnjak za metodu uzorkovanja iskustva koju koristim u svom doktoratu te je članica mreže istraživača koji intenzivno rade na razvoju ove metode. Moja mentorica, izvanredna profesorica Miranda Novak, ranije je uspostavila suradnju s izv. prof. van Roekel u sklopu njezina uspostavnog projekta P.R.O.T.E.C.T.. U sklopu te suradnje, izv. prof. van Roekel je za članove istraživačke grupe održala radionicu o metodi uzorkovanja iskustva tako da mi se natječaj za mobilnost asistenata učinio kao sjajna prilika za daljnje usavršavanje.

 

Kakve uvjete i kakvu infrastrukturu ste imali na raspolaganju na Organizaciji-domaćin koje možda nemate na Vašoj matičnoj instituciji?

Rekla bih da na matičnoj instituciji imam svu infrastrukturu koja mi je potrebna, no boravak na Sveučilištu u Tilburgu omogućio mi je razmjenu iskustva s istraživačima koji u svom radu također koriste metodu uzorkovanja iskustva (a takvi su u Hrvatskoj, po mom saznanju, malobrojni). Osim toga, izv. prof. van Roekel mi je pružila podršku u obradi podataka prikupljenih u sklopu doktorskog istraživanja. Riječ je o dinamičkom strukturalnom modeliranju za koje trenutno ne postoje edukacije i sumnjam da bih imala bolju priliku od ove za usavršavanje u ovoj vrsti modeliranja. Naravno, dobro mi je došlo i to što sam imala mjesec dana za posvetiti se gotovo isključivo svom doktorskom radu. 

 

Jesu li Vaša očekivanja koja ste imali prilikom prijave ispunjena? Na koji način će se ovaj studijski boravak odraziti na Vašu doktorsku disertaciju?

Moja očekivanja su u potpunosti ispunjena! Najveća želja mi je bila usavršiti se u pripremi i obradi podataka prikupljenih metodom uzorkovanja iskustva i to mi je studijskim boravkom na Sveučilištu u Tilburgu ispunjeno. Tijekom studijskog boravka sam provela sve potrebne obrade za svoju doktorsku disertaciju, što će mi uvelike olakšati njezinu izradu. A primjena tako napredne statističke obrade svakako će povećati kvalitetu disertacije.

 

Hoćete li nastaviti suradnju s Organizacijom-domaćin i/ili mentoricom-domaćinom? Jesu li u planu zajedničke publikacije, projektne prijave, komercijalizacija istraživanja, dodatne posjete i sl.?

U planu nam je najmanje jedna zajednička publikacija na podacima prikupljenima u sklopu mog doktorskog istraživanja. Osim toga, tijekom mog studijskog boravka izv. prof. Novak i ja smo s docenticom Dominique Maciejewski sa Sveučilišta u Tilburgu dogovorile da posjeti Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i održi predavanje na temu metode uzorkovanja iskustva. No, meni je ipak najdraže to što sam se iz Nizozemske vratila puna ideja za neka buduća istraživanja.

 

I za kraj, kakvi su Vaši dojmovi iz Nizozemske? Koliko je bilo lako/teško pronaći smještaj, je li Vam iznos dobivene stipendije bio dovoljan za pokrivanje troškova života u UK?

Nizozemsku ću pamtiti kao urednu i organiziranu zemlju u kojoj se prilično jednostavno snaći – osim u trgovinama hranom gdje su sve deklaracije na nizozemskom. 😀 Tilburg je grad na jugu Nizozemske, poznatiji po industriji i sveučilištu nego po turizmu tako da je bilo prilično teško pronaći smještaj. Posljedično, iznos dobivene stipendije nije bio dovoljan za pokrivanje troškova života, ali svejedno je vrijedilo boraviti na Sveučilištu u Tilburgu. Ono što bih svakako istaknula su srdačnost i toplina s kojima su me dočekali i domaćini u smještaju i domaćini na Sveučilištu.