Studijski boravak Lucije Stepinac u Lausannei

Lucija Stepinac, mag. ing. aedif. zaposlena je kao asistentica na Katedri za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a doktorski studij pohađa na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezin znanstveni rad i disertacija usmjereni su na implementaciju suvremenih tehnologija i povezivanje arhitektonskih rješenja u optimalna rješenja građevinskih konstrukcija. U okviru natječaja MOBDOK-2023 Lucija je provela dva mjeseca na École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) u grupi Dr. Anastasiosa P. Vassilopoulosa.


Sažetak Lucijinog usavršavanja: 

3D printanje omogućuje arhitektima veću slobodu u oblikovanju i izradi složenih elemenata, otvarajući nove mogućnosti za inovativne dizajne. Građevinske tvrtke i izvođači mogu imati koristi od implementacije 3D printanja u svoje procese izgradnje. 3D printanje nosivih konstrukcija može poboljšati produktivnost, smanjiti troškove i ubrzati vrijeme izgradnje. U okviru ovog istraživanja promatrat će se 3D printane ploče izrazito složene ispunske geometrije za pješačke mostove izrađene od suvremenih visokokvalitetnih materijala. Cilj istraživanja je topološka optimizacija presjeka, tj. smanjenje mase uz zadržavanje iste nosivosti ploča. Dodatna vrijednost topološke optimizacije je izrazito složena geometrija nosača koja je estetski vrlo zanimljiva. Projektni rezultati mogu biti od interesa za sveučilišta, istraživačke institucije i obrazovne ustanove koje se bave arhitekturom, građevinarstvom i naprednim tehnologijama. Ova ciljna skupina može pružiti dodatno istraživanje i razvoj u području 3D printanih nosivih konstrukcija.

Zašto ste odabrali EPFL kao Organizaciju-domaćin odnosno Dr. Vassilopoulosa kao mentora-domaćina? Jeste li Vi ili netko iz Vaše istraživačke grupe prethodno surađivali s mentorom ili članovima njegove istraživačke grupe?

EPFL je jedno od najprestižnijih tehničkih sveučilišta u Europi i nije trebalo puno razmišljati o dobrobitima za moje istraživanje, samo je jako dobro trebalo isplanirati cijelo putovanje, uskladiti s obavezama u nastavi i obiteljskim obavezama. Do moje odlazne mobilnosti prethodno nitko iz moje istraživačke grupe nije imao suradnju s EPFL-om. Srećom, profesor kojem sam se javila bio je izrazito zainteresiran za moje istraživanje i u jako kratkom roku smo dogovorili sve i mogla sam krenuti u postupak prijave natječaja.

 

Koje su glavne razlike između Vaše matične institucije i Organizacije-domaćina u pogledu infrastrukture, uvjeta rada, atmosfere i slično?

Vjerojatno je svima poznato kako je Arhitektonski fakultet trenutačno smješten u iznajmljenim prostorima u Hondlovoj ulici na zagrebačkom Maksimiru. Moj trenutačni rad obuhvaća odlazak na dvije relacije (Tekstilpromet i Hondlova) za potrebe održavanja nastave, dok zbog smanjenih prostornih jedinica rad na računalu zna biti izazovan. Što se tiče infrastrukture na EPFL-u, tu se ostvarila pretpostavka da sve funkcionira kao „švicarski sat” i tako uistinu i jest. Imala sam sreću što je moj projekt obuhvaćao i laboratorijska istraživanja tako da sam imala pristup i proizvodnom procesu i mašinama za ispitivanje. Uz jako ugodno radno okruženje kako u laboratoriju tako i s kolegama iz CCLAb-a sve je rezultiralo odličnim iskustvom.

 

Jesu li Vaša očekivanja koja ste imali prilikom prijave ispunjena? Je li trajanje studijskog boravka bilo dovoljno za ispunjavanje postavljenih ciljeva? Na koji način će se ovaj studijski boravak odraziti na Vašu doktorsku disertaciju?

Moja doktorska disertacija se privodi kraju. Projekt na EPFL-u će svakako doprinijeti vrijednosti samog rada jer sam uspjela proizvesti veće uzorke i napraviti detaljna mjerenja s uređajima koji nisu dostupni na mojoj matičnoj instituciji. Postavljeni ciljevi su svi ispunjeni, ali je to značilo i da nije bilo previše vremena za opuštanje.

 

Hoćete li nastaviti suradnju s Organizacijom-domaćin i/ili mentorom-domaćinom? Jesu li u planu zajedničke publikacije, projektne prijave, komercijalizacija istraživanja, dodatne posjete i sl.

Uz sva laboratorijska istraživanja uspjela sam dovršiti i znanstveni rad koji je već poslan u Q1 časopis. Imala sam sreće da je mentor kod kojeg sam bila jako aktivan u znanosti i da je odmah prepoznao potencijalne suradnje kako s EPFL-om tako i s drugim europskim sveučilištima. Smatram da je ovo u nekom vidu prekretnica u mojoj znanstvenoj karijeri i stvaranju novih projektnih prijedloga.

 

I za kraj, kakvi su Vaši dojmovi iz Lausanne? Koliko je bilo lako/teško pronaći smještaj, je li Vam iznos dobivene stipendije bio dovoljan za pokrivanje troškova života i sl.?

Od cjelokupnog iskustva traženje smještaja bih navela kao jedinu negativnu stranu. Bilo je jako iscrpno i bez puno uspjeha u traženju smještaja iz Hrvatske. Bila sam primorana biti u 4 privremena smještaja u prvih tjedan dana, a nakon toga se otvorila mogućnost da iznajmim stan od poznanika s EPFL-a koji je odlazio na poslovni put u Japan. Uz tu sretnu okolnost mogu reći da mi je stipendija bila dovoljna iako su životni troškovi u Švicarskoj daleko veći nego kod nas. Čini mi se kako su mi u prvom mjesecu bile izmiješane radne obaveze na sveučilištu i administrativne obaveze u pogledu smještaja, Swiss Pass-a, prijevoza i sl. Kada se sve posložilo, život u Švicarskoj pokazao je svoje pravo, idilično lice.