Studijski boravak Karla Ožića u Madridu

Karlo Ožić, mag. ing. aedif., zaposlen je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru “Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti” pod mentorstvom doc. dr. sc. Mislava Stepinca, a svoje istraživanje provodi u okviru Uspostavnog istraživačkog projekta UIP-2019-04-3749 „Procjena stanja i obnova postojećih građevina – Razvoj suvremenih metoda za zidane i drvene konstrukcije (ARES)”.

U okviru Programa mobilnosti – potprograma “Odlazna mobilnost asistenata” (MOBDOK-2023) Karlo je proveo nešto manje od dva mjeseca u Španjolskoj, točnije na Spanish National Research Council (CSIC) u Madridu, gdje ga je ugostio Dr. Javier Ortega Heras.

 

Sažetak Karlovog usavršavanja: 

Nakon nedavnih potresa u Zagrebu, Petrinji i okolici, prepoznata je hitna potreba za brzim ocjenama stanja građevina. Iz tog razloga, nastala je ideja o brzoj metodi procjene potresne oštetljivosti neomeđenih zidanih građevina kao tipu građevine koji je pretrpio najviše oštećenja u nedavnim potresima. Za primjenu dostupnih metode procjene oštetljivosti na slučaj zidanih zgrada u Zagrebu potrebna je prilagodba parametara i njihova kalibracija. Svakako, kombiniranjem specifičnih parametara, ova nova metoda omogućuje efikasnu preliminarnu procjenu. Razvoj nove metode uključuje stvaranje baze podataka zgrada, stvaranje taksonomija zidanih građevina prema njihovim karakteristikama te odabir reprezentativnih građevina za numeričke simulacije. Nakon analize osjetljivosti parametara kojima ćemo točnije utvrditi utjecaj raznih parametara na ponašanje građevine pri djelovanju potresa, metoda će biti validirana usporedbom s nelinearnim simulacijama i stvarnim oštećenjima iz potresa. U konačnici, ova metoda će pružati korisne informacije o ponašanju zgrada tijekom potresa te može biti od pomoći inženjerima za brze procjene građevina nakon potresa, ali i za procjene rizika gradova i većih područja.

 

Zašto ste odabrali CSIC kao Organizaciju-domaćin odnosno dr. Ortegu kao Mentora-domaćina? Jeste li Vi ili netko iz Vaše istraživačke grupe prethodno surađivali s mentorom ili članovima istraživačke grupe?

Pri izboru mentora-domaćina sam se prvenstveno vodio traženjem nekoga stručnog u mom polju rada, nekoga tko bi mogao uvelike pridonijeti mojem doktorskom istraživanju. Zahvaljujući širokoj mreži poznanstava mojeg mentora Mislava Stepinca to nije bio problem. Kolega Javier Ortega sa Spanish National Research Councila u Madridu se u konačnici istaknuo kao najbolji kandidat jer je imao veoma sličnu temu svojeg doktorskog istraživanja te se nastavio baviti sličnom tematikom u svojem daljnjem radu. Sama činjenica da radi u predivnom Madridu je isto tako olakšala odluku za prijavu na mobilnost. Također, mjesec dana prije odlaska došao je u Zagreb na dva tjedna kako bi prisustvovao na trening školi našeg projekta ARES. Iako smo se poznavali i prije, prilikom tog posjeta smo već uspjeli detaljnije dogovoriti neke dijelove mojeg doktorskog istraživanja kojima bih se mogao baviti u Madridu.

 

Koje su glavne razlike između Vaše matične institucije i Organizacije-domaćina u pogledu infrastrukture, uvjeta rada, atmosfere i slično?

Nekih velikih razlika u infrastrukturi i nije bilo, barem onoj koja je meni bila potrebna za istraživanje. Dobio sam svoj stol u jednom većem uredu, dodatan monitor i imao pristup kuhinji gdje se nisam morao brinuti za količinu kave. Međutim, ideja mog odlaska nije bila u opremi ili infrastrukturi već u razmjeni ideja i znanja, što smatram da sam super iskoristio. Što se tiče nekih dodatnih softvera koje sam koristio za analizu svojih podataka, bili su besplatni te sam ih skinuo preko linkova koje mi je Mentor poslao. Iako, zanimljivo je bilo vidjeti neke laboratorije i uređaje koji nisu toliko povezani sa mojim istraživanjem ali nisu nešto što imamo na našem fakultetu kao npr. sobe za testiranje akustike, razne robote i dronove. Najveća razlika je bila u tome što, iako sam došao sa zavidnim znanjem španjolskog (mjesec dana Duolinga), nisam se baš mogao sporazumijevati s nekim drugim kolegama koji nisu pričali nijedan drugi jezik osim španjolskog.

 

Jesu li Vaša očekivanja koja ste imali prilikom prijave ispunjena? Je li trajanje studijskog boravka bilo dovoljno za ispunjavanje postavljenih ciljeva? Na koji način će se ovaj studijski boravak odraziti na Vašu doktorsku disertaciju?

U poslovnom i privatnom pogledu su očekivanja u potpunosti ispunjena. Naravno, prirodno je prilikom prijave i razmišljanja o takvom odlasku osjetiti nekakvu nervozu i nesigurnost oko cijelog odlaska. Za ljude koji možda nisu puno putovali ili nisu baš pretjerano ekstrovertirani to je još cijeli dodatan niz izazova s kojima se moraju suočiti, ali baš iz tih razloga je odlična ideja iskusiti ovakvu mobilnost. Što se tiče samog trajanja studijskog boravka, to je jedna stavka koju je teško predvidjeti ali svakako je uvijek bolje uzeti malo više vremena nego manje ako ste u prilici za to. Ja sam išao sa idejom da tamo odlazim naučiti neke koncepte rada, strukturiranje podataka, pristup njihovoj obradi i na kraju kako ih iskoristiti za istraživanje. Sve što sam planirao ostvario sam, a tijekom same mobilnosti dogovorili smo dodatne korake u istraživanju. Definirali smo strategiju numeričkog modeliranja koja će biti ključan dio drugog dijela mog doktorskog rada.

 

Hoćete li nastaviti suradnju s Organizacijom-domaćin i/ili mentorom-domaćinom? Jesu li u planu zajedničke publikacije, projektne prijave, komercijalizacija istraživanja, dodatne posjete i slično?

Suradnja sa mentorom-domaćinom je postojala i prije ove mobilnosti tako da se sada može samo razviti u još boljem smjeru. Planiramo objaviti znanstveni članak koji će se fokusirati na doktorsko istraživanje, a u kojem će mentor-domaćin također sudjelovati. Također, predviđeno je održavanje završne radionice ARES projekta krajem godine, na kojoj će mentor-domaćin također biti prisutan.

 

I za kraj, kakvi su Vaši dojmovi iz Madrida? Koliko je bilo lako/teško pronaći smještaj, je li Vam iznos dobivene stipendije bio dovoljan za pokrivanje troškova života i sl.?

Dojmovi su svakako odlični, Madrid je predivan i uređen grad sa savršenom sređenim fasadama, velikim i urednim parkovima, iznimno velikim gotovo pješačkim centrom i beskonačnom količinom barova i restorana. Uz to, vrhunski je povezan sa ostatkom Španjolske tako da je bilo i prilike brzo i jeftino putovati za vikend. Najteži dio odlaska je bio pronalazak smještaja, jer 50 dana je između kratkotrajnog boravka i nekog dugotrajnog najma tako da je taj dio dosta dugo potrajao, ali sam na kraju imao sreće i našao smještaj gotovo u centru. Iznos stipendije je bio dovoljan da pokrije smještaj, put i neke osnovne svakodnevne stvari iako s obzirom da nije bio veliki razmak između objave rezultata i početka mobilnosti, karte su bile nešto skuplje. Naravno, to može ovisiti koliko imate sreće sa smještajem, koliko je skupa država (Madrid je ispao nešto slično kao Zagreb, čak i jeftiniji u nekim stvarima) i u konačnici kako živite tamo. S obzirom na to da sam bio ograničeno vrijeme tamo, htio sam raditi i iskusiti što više lokalne kulture tako da nije bilo previše vremena za odmor ali svakako bih svima preporučio da iskoriste ovakve prilike jer se isplate u svakom pogledu.