MIHAELA MARINOVIĆ GLAVIĆ

Epidemiologija hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj

Povišen arterijski tlak (arterijska hipertenzija) glavni je čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti u svijetu, koje često mogu biti spriječene primjenom zdravog životnog stila. U svrhu smanjenja pobola i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti važno je održavati preporučene granične vrijednosti arterijskog tlaka ≤ 130/80 mm Hg. Od procijenjenih 1,13 milijardi ljudi s hipertenzijom, manje od 1 na 5 ima vrijednosti arterijskog tlaka unutar preporučenih graničnih vrijednosti. Ukupna prevalencija hipertenzije u Europi kod odraslih osoba iznosi  30–45% (u Hrvatskoj 37,5%) a starenjem populacije, povećanjem tjelesne težine i sjedilačkim načinom života očekuje se da će se učestalost hipertenzije u svijetu nastaviti povećavati.

U posljednjih nekoliko desetljeća brojne studije pokazale su da je unos kuhinjske soli pozitivno povezan s ranim razvojem čimbenika kardiovaskularnog rizika. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) identificirala je smanjenje unosa soli kao jednu od najvažnijih mjera za poboljšanje zdravlja stanovništva, te preporučila smanjenje potrošnje soli do 5 g (1 žličica) dnevno kod odraslih kako bi se prevenirala hipertenzija, bolesti srca i moždani udar. S obzirom na provedena istraživanja uočeno je da Hrvati dnevno unose trostruko više soli nego je potrebno, od 12 do 16 g.

Rezultati  projekta „Epidemiologija hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj (EH – UH 2)“ omogućit će utvrđivanje najznačajnijih čimbenika za razvoj arterijske hipertenzije i njihove povezanosti s ishodima u Republici Hrvatskoj. Ujedno, dobit će se podaci o kretanju prevalencije, kontroli arterijske hipertenzije, unosu kuhinjske soli i povezanosti unosa soli s arterijskom hipertenzijom, te o unosu joda općenito. S obzirom na tematiku projekta koji je temelj za izradu doktorskog rada, očekivani znanstveni doprinos očitovat će se kroz analizu promjene prevalencije, svjesnosti o unosu soli, liječenja i kontrole hipertenzije.

Mentor: izv. prof. dr. sc. Vanja Vasiljev (Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet)

Natječajni rok: DOK-2018-09

Mihaela Marinović Glavić rođena je u Rijeci 1991. godine. Magistrirala je sanitarno inženjerstvo 2015. godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, gdje se 2017. zaposlila kao viši stručni suradnik. Doktorski studij upisala je 2019. godine s temom doktorata u okviru HRZZ projekta „Epidemiologija hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj (EH-UH 2)” voditelja prof. dr. sc . Bojana Jelakovića. Aktivno sudjeluje na dvama europskim projektima „H2020 Value–based methodology for integrated care suppoted by ICT“ te „Social engagement framework for addressing the chronic–disease–challenge (SEFAC). Područja njenog znanstvenog interesa su epidemiologija i javno zdravstvo. Članica je Hrvatskog društva za hipertenziju.