Mentalno zdravlje u istraživačkom prostoru

U utorak, 28. ožujka 2023. u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu i u organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je interdisciplinarni skup „Mentalno zdravlje u istraživačkom prostoru” uz predstavljanje uvodnih aktivnosti projekta Researcher Mental Health Observatory (ReMO) financiranog u okviru COST akcija.

Mentalno je zdravlje u našem društvu i dalje tabu tema te će upravo ovaj projekt nastojati podići osviještenost javnosti i skinuti stigmu s teme mentalnog zdravlja. HRZZ financira nekoliko projekata na temu mentalnog zdravlja, a jedan od ovih projekata predstavljen je i na ovom skupu. Rezultati istraživanja provedenog u okviru projekta UIP-2020-02-2852 „Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: Tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje” voditeljice izv. prof. dr. sc. Mirande Novak pokazuju da je mentalno zdravlje mladih dosta narušeno i da su u riziku te da kao društvo moramo čim prije ulagati u promociju mentalnog zdravlja i u razvoj intervencija za prevenciju problema mentalnog zdravlja mladih.

Situacija nije nimalo drukčija ni u drugim segmentima društva, a u okviru projekta ReMO će znanstvenici istraživati svoju vlastitu populaciju – odnosno, projektom će se nastojati utvrditi stanje mentalnog zdravlja u znanstveno-istraživačkoj populaciji te najčešći problemi. U projektu ReMO sudjeluju istraživačke skupine iz više od 40 europskih zemalja. Koordinatorica hrvatskog dijela projekta je prof. dr. sc. Melita Kovačević s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U okviru projekta, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, uskoro će i na hrvatskom jeziku biti objavljen Manifest o mentalnom zdravlju i dobrobiti istraživača te će se provesti velika anketa među europskom akademskom zajednicom. Hrvatska zaklada za znanost također će sudjelovati u aktivnostima podizanja osviještenosti javnosti o ovom problemu te u diseminaciji ove ankete među hrvatskom istraživačkom zajednicom.

Više informacija o projektu: https://projects.tib.eu/remo

Reportaža sa skupa: https://www.universitas-portal.hr/nasi-profesori-znanstvenici-pucaju-po-savovima/