DR. SC. MARINELA NUTRIZIO

Utjecaj primjene zelenih otapala i visokonaponskoga električnoga pražnjenja na ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz odabranoga sredozemnoga bilja

Marinela Nutrizio radi na projektu „Ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz mediteranskog bilja sa „zelenim otapalima“ primjenom visokonaponskog pražnjenja – GREENVOLTEX“ čija je svrha utvrditi utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja, kao netoplinske tehnike, na ekstrakciju bioaktivnih komponenti iz biljnih materijala. Rad se temelji na istraživanju održivih tehnika i procesa u obradi agro-prehrambenih proizvoda s ciljem da se omogući što veće iskorištenje sirovina te zaštita i očuvanje okoliša. Visokonaponsko električno pražnjenje je jedna od održivih netoplinskih tehnika s niskom emisijom ugljikovog dioksida te mogućnosti ekstrakcija kod nižih temperatura čime dolazi do očuvanja ekstrahiranih komponenti. U radu se također koriste i zelena otapala koja su zamjena za komercijalna organska otapala koja su opasna za zdravlje ljudi i za okoliš. Odabir zelenih otapala provesti će se primjenom programa COSMO-RS i HANSEN kako bi se utvrdila vjerojatnost otapanja ciljane bioaktivne komponente u pojedinom otapalu, uz optimiziranje postupaka ekstrakcije. Istraživanje se provodi na autohtonom mediteranskom bilju koje je važan izvor biološki aktivnih spojeva i eteričnih ulja čija su ljekovita svojstva već medicinski povrđena. Krajnji cilj jest stabilizirati dobivene ekstrakte primjenom postupaka liofilizacije ili mikroinkapsulacije. Takvi biološki aktivni spojevi imaju različite primjene u prehrambenim, farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima kao zamjena za sintetske kemikalije.

Mentorica: prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak (Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet)

Natječajni rok: DOK-2018-01

Marinela Nutrizio, mag. nutr., završila je diplomski studij Nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u rujnu 2015. godine. Tijekom studiranja sudjelovanja je u znanstveno-istraživačkom projektu “Potencijal sekundarnih biljnih sirovina kao izvora funkcionalnih sastojaka prehrambenih proizvoda” koji je rezultirao dodjelom Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine. Daljnje usavršavanje nastavila je stručnom praksom na Institutu za hranu i nutricionizam (CREA, Rim, Italija) na projektu gdje je stekla međunarodno iskustvo znanstveno-istraživačkog rada te prenošenja znanja od strane vodećih stručnjaka u području održivosti. Marinela Nutrizio trenutno je doktorandica na HRZZ projektu „Ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz mediteranskog bilja sa „zelenim otapalima“ primjenom visokonaponskog pražnjenja“.

Postavke kolačića

Koristimo vlastite kolačiće, datoteke koje se zapisuju u web preglednik na računalu korisnika. Kolačiće dijelimo na obavezne, koji osiguravaju ispravno funkcioniranje internetskih stranica i preporučene, koji nam služe da unaprijedimo Vaše iskustvo na našoj stranici, kao i svoje usluge, analizirajući korištenje naše internetske stranice.